Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Farligt om toppmötet ställs in under växande ilska

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un visas på en bildskärm på en tågstation i Sydkorea på onsdagen.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un visas på en bildskärm på en tågstation i Sydkorea på onsdagen. Foto: Jung Yeon-Je/AFP

Nordkorea ställde med kort varsel in ett möte med Sydkorea och hotar att dra sig ur det planerade toppmötet med USA:s president Donald Trump. Pågående militärövningar mellan USA och Sydkorea anges som skäl, men också landets ovilja till ensidiga samtal med USA om avvecklingen av sina kärnvapen. 

Hur stor är risken att toppmötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump nu blir avblåst? DN:s Torbjörn Petersson svarar på den frågan och på två andra.

Vad ligger bakom det nya hotet efter flera månader av varmare relationer mellan Nordkorea och USA?

– Minst av allt militärövningen, som Kim Jong-Un tidigare inte opponerat sig mot. Desto mer är det ett förhandlingsspel, men den nordkoreanska ledningen retar sig också på uttalanden av USA:s säkerhetsrådgivare John Bolton de senaste dagarna. 

– I söndags jämförde Bolton den kommande nedmonteringen av kärnvapen i Nordkorea med hur det gick till då Libyen och Irak tvingades göra sig av med sina kärnvapen – som slutade med att båda ländernas regimer störtades. I nordkoreanska öron är det en högst provocerande jämförelse.

Läs mer: Nordkorea hotar att dra sig ur toppmötet 

– Nordkorea anser sig redan gjort många eftergifter på kort tid: slutat med missiltesterna, genomfört ett symboliskt möte mellan ledarna på Koreahalvön, släppt tre amerikanska fångar och börjat stänga sin kärnprovsprängningsplats. 

– Nordkoreanerna tycker sig ha en starkare förhandlingssits än tidigare eftersom de är klara med sina kärnvapen och vill med det här utspelet påminna omvärlden om just den saken.

 Men har inte Nordkorea redan lovat att avveckla sina kärnvapen?

– Så enkelt är det inte. På bild har det sett bra ut när ledarna för Nordkorea och Sydkorea bjudit på kramkalas. Och de mjukare tongångarna mellan Vita huset och Pyongyang har varit välkomna. Samtidigt har parterna hittills inte kommit överens om hur avvecklingen av kärnvapnen ska se ut i detalj.  Och det är detaljerna som är det svåra. Det var dessa detaljer som skulle börja utformas under mötet med Sydkorea på onsdagen.

– Nu säger Nordkorea att landet inte ensidigt tänker avveckla sina kärnvapen om inte USA också gör det (genom att dra tillbaka kärnvapnen som skyddar Sydkorea).

– Mycket tyder på att Nordkorea också fortsatt har för avsikt att se sig som en kärnvapenmakt. Det är hela tiden vad hemmapubliken har kunnat läsa i de statliga tidningarna. 

Blir toppmötet mellan Trump och Kim av den 12 juni i Singapore?

– Vem vet. Osäkerheten är stor. Men det ligger i alla fall i både Nordkoreas och USA:s intresse att mötet hålls. Ett någorlunda lyckat möte – om så bara på det symboliska planet – skulle vara en framgång för både Kim Jong-Un och Donald Trump.

– Trump ser möjligheten att som den förste amerikanske presidenten tvinga Nordkorea att överge kärnvapnen. Nordkoreas mål är av allt att döma ett helt annat: att normalisera sig som kärnvapenstat och slutligen bli accepterat som en. 

– Vad Nordkorea  är berett att diskutera är kanske en frysning av utvecklingen, men knappast att avveckla de redan befintliga vapnen. Den verkligt farliga situationen uppstår om toppmötet ställs in under växande ilska.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.