Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Torbjörn Petersson: För Kina var testet ett slag i ansiktet

”En fullständig framgång” som lyft landet upp bland ledande kärnvapenstater, löd beskrivningen från Nordkorea efter att landet, enligt egen utsago, provsprängt sin första vätebomb två dagar före ledaren Kim Jong Uns födelsedag.

DN:s korrespondent Torbjörn Petersson svarar på tre frågor om provsprängningen.

Vilka bevis finns för att det verkligen var en vätebomb testades?

– Ännu inga andra än att det är vad som sagts i Nordkoreas television. I december när Kim Jong Un meddelade att landet lyckats utveckla en vätebomb avfärdades saken av USA. Efter provsprängningen i dag uttalar vissa experter tvivel. De tror inte att Nordkorea så snabbt klarat att ta steget från att framställa laddningar av plutonium och uran till att göra det av väte. Regimen i Pyongyang har tidigare gjort sig känd för att överdriva sina framsteg på området. Andra säger att laddningen kan ha framkallats med ett mellanting av bombtekniker, medan den brittiske utrikesministern Philip Hammond, på besök i Peking, menar att det inte finns någon anledning att tvivla på de nordkoreanska uppgifterna.

Varför är det mer oroande om det var en vätebomb som provsprängdes?

– De är kraftfullare och kan göras mindre för att passa på robotvapen. Det skulle också visa att Nordkorea utvecklat sin kärnteknik snabbare än vad omvärlden anat. 2006 provsprängdes den första laddningen av plutonium. Tre år därefter den andra med samma teknik. Huruvida det var plutonium eller uran i den tredje som testades 2013 är oklart. Om det nu handlar om en vätebomb skulle det visa att landet är på god väg att kunna utveckla sofistikerade vapen som kan nå USA.

Situationen känns igen: Nordkorea provspränger, omvärlden rasar och FN samlas. Vad är skillnaden?

– Sedan Kim Jong Un tog över efter sin far Kim Jong Il 2011 har han trappat upp retoriken. Han fördömer de årliga militärövningarna som Sydkorea och USA håller utanför kusten i Nordkoreas närhet. Han menar att de fungerar som förberedelser för en invasion och att Nordkorea framställer kärnvapen för att kunna försvara sig. Efter provsprängningen för tre år sedan och sedan FN då svarat med sanktioner mot Nordkorea hotade Kim att gå till attack med kärnvapen mot Sydkorea. Nu har Nordkorea åter tagit omvärlden med förvåning och en ny upptrappningsfas kan vara på väg. För Kina, den närmast allierade, var testet ett slag i ansiktet. Japan och Sydkorea oroas och omvärlden fördömer saken. USA upprepar formuleringar som tidigare använts. Det var den tredje nordkoreanska provsprängningen under Barack Obamas tid i Vita huset.

Rättelse 2016-01-06 21:42
I en tidigare version av denna text skrevs felaktigt ”uranium” när det ska stå uran.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.