Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 14:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/torbjorn-petersson-hon-har-i-ar-blivit-den-nordkoreanska-regimens-nast-viktigaste-person/

Världen

Torbjörn Petersson: Hon har i år blivit den nordkoreanska regimens näst viktigaste person

Bild 1 av 2 En man i Sydkorea tittar på en tv-sändning med Kim Yo-Jong, syster till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Systern har i år blivit den nordkoreanska regimens näst viktigaste person.
Foto: Lee Jin-man/AP
Bild 2 av 2 Kim Yo-Jong.
Foto: Jorge Silva / TT

För två år sedan log hon brett mot omvärlden under ett vinter-OS. Nu har hon tagit över sin styrande brors retorik när den är som mest bister. Hon har hånat Sydkoreas president, trappat upp spänningen i regionen och hotat med militära angrepp.

Kim Yo-Jong har i år blivit den nordkoreanska regimens näst viktigaste person. Frågan är varför?

Kim Yo-Jong är den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns enda syster. Troligen 32 år gammal, drygt tre år yngre än brodern. Precis som honom skolad vid internatskola i Schweiz.

Blodsbandet är helt avgörande. Som barn till den tidigare ledaren Kim Jong-Il och barnbarn till den nordkoreanska statens grundare Kim Il-Sung ses hon ha revolutionärt blod i kroppen.

Utan släktskapet hade hon inte haft något inflytande i toppen av en regim, som traditionellt varit känd för att styras av patriarkala värderingar, hierarki och rader av åldrande generaler.

När Kim Yo-Jong spelade en framträdande roll vid Nordkoreas charmoffensiv för två år sedan – och under vinter-OS då blev den första med band till den styrande Kim-familjen som satte sin fot i Sydkorea sedan Koreakriget – pekades hon ut som propagandachef i Nordkorea. 

Sydkoreanska underrättelseuppgifter sade att det hade varit hennes roll att bidra till att forma bilden av hur hennes bror uppfattas på hemmaplan.

Hon uppges ha varit hjärnan bakom en kampanj för att öka hans popularitet genom att han blev vän med den före detta amerikanske basketspelaren Dennis Rodman, som efter det besökt Nordkorea flera gånger. 

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un tillsammans med sin syster Kim Yo-Jong under ett toppmöte med Sydkorea 2018.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un tillsammans med sin syster Kim Yo-Jong under ett toppmöte med Sydkorea 2018. Foto: Pyongyang Press Corps Pool/AP

Vid det första toppmötet mellan Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump i Singapore 2018 utväxlade Kims syster, enligt tidningsuppgifter i Sydkorea, telefonnummer med Vita husets dåvarande pressekreterare Sarah Huckabee Sanders så att de båda ledarna skulle kunna ha direktkontakt.

Efter det andra misslyckade mötet mellan Kim och Trump i Hanoi förlorade Kim Yo-Jong sin plats i det styrande Arbetarpartiets politbyrå när hennes bror gjorde en rockad inom utrikespolitiken.

Kim Yo-Jong i september 2018, då hennes bror Kim Jong-Un mötte Sydkoreas ledare Moon Jae-in i Pyongjang.
Kim Yo-Jong i september 2018, då hennes bror Kim Jong-Un mötte Sydkoreas ledare Moon Jae-in i Pyongjang. Foto: Pyongyang Press Corps Pool/AP

I mars började hon uttala sig i kommentarer riktade mot Sydkorea, och ser nu ut att ha fått en ny roll som representant för relationerna mellan Nordkorea och Sydkorea. 

När flygblad sändes in med ballonger över gränsen från Sydkorea – flygblad med kritik mot hur hennes bror styr landet – så kritiserade hon i skarpa ordalag grannen för att tillåta aktionerna från avhoppade nordkoreaner i Syd.

När flygblad sändes in med ballonger över gränsen från Sydkorea – flygblad med kritik mot hur hennes bror styr landet – så kritiserade hon i skarpa ordalag grannen för att tillåta aktionerna från avhoppade nordkoreaner i Syd.

Kort senare sprängde Nordkorea ett gemensamt sambandskontor med Sydkorea, och Kims syster hotade med en serie militära angrepp.   

Efter den senaste tidens utspel nämns Kim Yo-Jong av vissa Nordkoreaexperter som en potentiell kandidat att ersätta sin bror på posten som landets högste ledare, om något skulle hända honom.

Det är den första teorin. 

Läs mer: Hon kan bli Nordkoreas första kvinnliga ledare 

Att Kim Yo-Jong synts och hörts så mycket den senaste tiden beror på att hennes status ska höjas. Det hela ingår i en plan för att vara redo om broderns hälsa skulle bli sämre och oförutsedda händelser inträffa, lyder en vanlig hypotes i Seoul.

Det sker sedan Kim Jong-Un tidigare i år under lång tid försvann från offentligheten, vilket skapade rykten om att han var allvarligt sjuk och startade spekulationer om vad som händer med landet om han skulle bli oförmögen att leda det.

Som vanligt när det gäller Nordkorea är osäkerheten stor. Insyn saknas i hur landet styrs. 

Kim Jong-Un i samtal med nordkoreanska företrädare under ett bilateralt möte med Vietnam 2019.
Kim Jong-Un i samtal med nordkoreanska företrädare under ett bilateralt möte med Vietnam 2019. Foto: SeongJoon Cho/AP

Vad som är känt är att två släktingar har avrättats under Kims styre, det gäller farbrodern Jang Song-Thaek, som hade stort inflytande i toppen, och halvbrodern Kim Jong-Nam som förgiftades på flygplatsen i Kuala Lumpur 2017.

Kim har en äldre bror, Kim Jong-Chol, som är känd för att gilla gitarristen Eric Clapton och för att hans far Kim Jong-Il ansåg honom vara för omanlig för att efterträda honom. 

Bristen på potentiella efterträdare inom familjen har denna vår lett till ökade spekulationer.

Ett annat förklaringsförsök till systerns ökade synlighet är att hon nu får spela en roll som Kim Jong-Un har svårt att ta sig an efter några år av försök till närmare relationer med grannen på Koreahalvön.

För vad ska nordkoreaner då tänka om sin ledare? Enligt läran är han ofelbar. Hur kan han då ha misslyckats med projektet att få till stånd ett fruktbart samarbete med det andra Korea?

För vad ska nordkoreaner då tänka om sin ledare? Enligt läran är han ofelbar. Hur kan han då ha misslyckats med projektet att få till stånd ett fruktbart samarbete med det andra Korea?

Då kan det vara lättare att systern tar hand om kritiken och Kim håller sig i bakgrunden. 

Men också då ser det ut som om en viktig avsikt är att hon ska ges en ökad status.

Hur bestående den här förändringen blir är omöjligt att veta. NK News, en webbportal som initierat följer utvecklingen i Nordkorea, listar i slutet av en artikel några intressanta saker att hålla ögonen på – för att få svar på om Kims syster kommit för att stanna i en upplyft position.

Leta efter ett växande antal texter i nordkoreanska medier som understryker vilket geni hon är och som pekar på hennes oöverträffade kärlek till det koreanska folket.  

Ämnen i artikeln

Nordkorea
Kim Jong-Un
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt