Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Oklart läge efter hotet om inställt toppmöte

Sydkoreanska militärer spanar mot Nordkorea vid Panmunjon där representanter för de två länderna skulle ha träffats på onsdagen.
Sydkoreanska militärer spanar mot Nordkorea vid Panmunjon där representanter för de två länderna skulle ha träffats på onsdagen. Foto: Ahn Young-joon/AP

Hotet från Nordkorea om att ställa in toppmötet i juni var menat att skaka om USA. Ingen ska tro att villkoren för mötet är ristade i sten. Den verkligt farliga situationen uppstår om samtalen mellan Donald Trump och Kim Jong-Un ställs in under växande ilska. 

Nordkorea avblåste natten mot onsdagen med tio timmars varsel ett möte med Sydkorea. Därefter publicerade landets statliga nyhetsbyrå ett uttalande som avslutades med ett hot att ställa in toppmötet den 12 juni om USA fortsätter att försöka pressa in Nordkorea i ett hörn.

Efter månader av varma budskap mellan Pyongyang och Washington sägs varningen ha kommit oväntat – det borde den inte ha gjort.

Budskapet var formulerat på ett sådant sätt att Donald Trump i Vita huset inte skulle kunna missförstå det: nordkoreanerna är förargade, de är förbannade och förnärmade, men redo för förhandlingar om ni visar respekt.

De pågående militärövningarna mellan USA och Sydkorea angavs som ett skäl för att sätta ned foten. Men den verkliga orsaken som fått det att koka i Pyongyang ser ut att ha varit uttalanden gjorda av USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton den gångna helgen. 

Bolton sa att Nordkorea kan följa modellen för avveckling av kärnvapen som Libyen gjorde. Det vill säga fullständig, kontrollerbar och oåterkallelig avveckling – först därefter kompensationer.

I nordkoreanska öron är jämförelsen med Libyen högst provocerande. Ödet – regimkollaps och död – som drabbade Libyens diktator Muammar Khaddaffi sedan han gått med på att överlämna landets kärnvapen har varit en ofta upprepad lärdom av den nordkoreanska ledningen. Och en anledning att aldrig frivilligt ge ifrån sig sina kärnvapen.

”Världen vet allt för väl att vårt land varken är ett Libyen eller ett Irak, som mötte smärtsamma öden. Det är fullständigt absurt att våga jämföra kärnvapenstaten DPRK (Förkortningen som Nordkorea använder om sitt eget land) med Libyen som bara var i inledningsstadiet av att utveckla kärnvapen”, lyder ett stycke i uttalandet.

Det ger en vink om förnärmade nordkoreanska ledare – som självklart tycker sig ha en stark förhandlingssits – men som måste påminna omvärlden om sådana självklarheter. 

Nordkorea anser sig även ha gjort många eftergifter på kort tid: slutat med testerna av missiler, genomfört ett symboliskt toppmöte mellan ledarna på Koreahalvön, frigivit tre amerikanska fångar och börjat stänga området där kärnprovsprängningarna ägt rum.

Att Donald Trump då tar åt sig en stor del av äran för de diplomatiska framstegen är också en anledning till irritation.

Men förr eller senare hade den nordkoreanska ledningen, oavsett orsak, behövt agera för att minska förväntningarna i Washington inför det planerade toppmötet. Så enkelt som att Nordkorea frivilligt avvecklar alla sina kärnvapen och snällt väntar på sin belöning är det inte. 

Mycket tyder för övrigt på att Nordkorea har för avsikt att fortsätta se sig som en kärnvapenmakt.

På bild har det sett bra ut när ledarna för Nordkorea och Sydkorea bjudit på kramkalas. Och de mjukare tongångarna mellan Vita huset och Pyongyang har varit välkomna. Samtidigt har parterna hittills inte kommit överens om hur avvecklingen ska se ut i detalj och om vem som ska göra vad först. Det är i detaljerna svårigheterna göms.

Nu säger Nordkorea att landet inte ensidigt tänker överge sina kärnvapen. Det kan betyda krav på USA att också gör det, genom att dra tillbaka kärnvapenparaplyet som skyddar Sydkorea.

Mycket tyder för övrigt på att Nordkorea har för avsikt att fortsätta se sig som en kärnvapenmakt. Det är vad hemmapubliken kan läsa om i nordkoreanska tidningar. 

Om toppmötet mellan Trump och Kim blir av som planerat? 

Vem vet. Osäkerheten har ökat. Det sker kanske inte den 12 juni i Singapore som tänkt. Men det ligger i alla fall i både Nordkoreas och USA:s intresse att det historiska toppmötet äger rum. Både Kina och Sydkorea kommer också att göra sitt bästa för att det hålls. Alternativet är så mycket sämre och farligare. Ett vakuum kan uppstå och sedan nya hot om krig och ödeläggelse.     

Ett någorlunda lyckat möte – om så bara på det symboliska planet – skulle vara en framgång för både Kim Jong-Un och Donald Trump.

Trump ser möjligheten att som den förste amerikanske presidenten tvinga Nordkorea att överge kärnvapnen. 

Nordkoreas mål är troligen ett helt annat: att kanske diskutera en frysning av utvecklingen, men inte att avveckla redan befintliga vapen. Däremot att normalisera sig som kärnvapenstat och slutligen bli accepterat som en.  

Läs mer:

Trump om mötet med Nordkorea: ”Vi får se” 

Nordkorea blåser av samtal med Sydkorea i sista stund 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.