Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 09:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/torbjorn-petersson-samarbetet-mellan-nord-och-sydkorea-ar-over-for-den-har-gangen/

Världen

Torbjörn Petersson: Samarbetet mellan Nord- och Sydkorea är över för den här gången

Sydkoreanska soldater på bron som leder mot en gränsby i den demilitariserade zonen mellan Syd- och Nordkorea.
Sydkoreanska soldater på bron som leder mot en gränsby i den demilitariserade zonen mellan Syd- och Nordkorea. Foto: Ahn Young-joon/AP

När Nordkorea spränger sambandskontoret i gränsstaden Kaesong, som öppnades tillsammans med Sydkorea 2018, är tanken att grannen i söder inte ska kunna missuppfatta signalerna. 

Mycket tyder på att det handlar om flera budskap i en gärning, varav den viktigaste är: sluta lyssna på USA och upphör med de internationella sanktionerna mot oss.

Sambandskontoret fungerade, i avsaknad av formella diplomatiska förbindelser mellan nationerna, i praktiken som en ambassad

Det reste sig i en region som är känd för sin röda ginsengrot och där vägarna korsats för ländernas ekonomiska samarbete. I Kaesongs industripark har sydkoreanskt kapital mött nordkoreansk arbetskraft.  

När sambandsbyggnaden låg i spillror och röken steg mot himlen var det en avsedd symbol för att det ekonomiska samarbetet, som började och tog sig sensationellt snabbt för två år sedan, är över för den här gången.

Sambandskontoret i gränsstaden Kaesong sprängdes av Nordkorea på tisdagsmorgonen.
Sambandskontoret i gränsstaden Kaesong sprängdes av Nordkorea på tisdagsmorgonen. Foto: AFP

Nästa steg från Nordkoreas sida kan vara att öka den militära spänningen. Antingen genom att trupper tränger in i den demilitariserade zonen eller att militära övningar påbörjas i havet utanför länderna.

Samtidigt finns det, enligt sydkoreanska experter på förhållandet till Nordkorea, manövreringsutrymme för Sydkorea. 

Om Nordkorea verkligen hade velat lägga allt vid gränsen i grus så hade regimen gjort det, säger Cho Han-Bum, en forskare vid Koreas Institute for National Unification i Sydkorea till Korea Herald. 

Endast sambandskontoret sprängdes och det skedde efter varningar från ledaren Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong den gångna helgen. Hon sa att det gemensamma kontoret var ”värdelöst” och hon hotade att förstöra det inom kort. 

Möjlighet finns att förbättra förbindelsen mellan länderna, men experter i Sydkorea varnar president Moon Jae-In för att försöka närma sig Nordkorea och rekommenderar istället en tuffare hållning. 

Kim Yo-Jong
Kim Yo-Jong Foto: Jorge Silva/AFP

Upptrappningen från Pyongyang kommer samtidigt som Kims syster tycks ha fått en mer offentlig roll i toppen av Nordkorea.

Men mer avgörande för att landets ledning ser ut att byta strategi är högst sannolikt de fortsatta internationella sanktionerna, som straff för Nordkoreas kärnvapenprogram. Efter sammanbrottet i samtalen mellan USA:s president Donald Trump och Kim Jong-Un i februari förra året har livet blivit värre i Nordkorea för folk i allmänhet.

Varor som tidigare kunde importeras stoppas, även om förbjudna produkter också kommer in på omvägar.

Redan när Kim Jong-Un 2011 tog över ledningen efter sin far lovade han högtidligt det nordkoreanska folket ett drägligare liv. 

När sambandskontoret sprängs kanske det mest ska ses som en handling ämnad för den inhemska publiken, för att peka på att skulden till de nuvarande umbärandena inte är ledarens.

När sambandskontoret sprängs kanske det mest ska ses som en handling ämnad för den inhemska publiken, för att peka på att skulden till de nuvarande umbärandena inte är ledarens.   

Det finns ytterligare ett skäl till att Nordkorea kan ha använt den här stunden till förnyad aggressivitet. Regimen avskyr verkligen heliumballongerna som nordkoreanska avhoppare och kristna församlingar i syd släpper upp vid gränsen och låter flyga in i Nordkorea. 

Ballongerna har genom åren fört med sig flygblad med kritik mot den nordkoreanska ledningen, kopior av filmen ”The Interview”, som Pyongyang anser är en kränkning mot den gudomlige ledaren, kalsonger, kondomer, snabbnudlar, strumpor och endollarsedlar – allt bristvaror i Nordkorea.

Ämnen i artikeln

Nordkorea
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt