Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trumps telefonsamtal kan starta diplomatisk kris

Foto: Evan Vuzzi/AP

Baoshan. Donald Trump kan ha startat ett diplomatiskt bråk med Kina redan innan han svurits in som USA:s president sedan han talat på telefon med Taiwans president Tsai Ingwen. Samtalet tros vara det första mellan en tillträdande amerikansk president och ledare i Taiwan sedan 1979, då USA och Taiwan bröt de diplomatiska förbindelserna.

Teamet runt Trump förklarade att samtalet handlat om de nära ekonomiska, politiska och säkerhetsrelaterade förbindelser som finns mellan Taiwan och USA samt att den taiwanesiska presidenten gratulerat Donald Trump till hans seger nyligen. Trump ska ha svarat med gratulationer till Tsai Ingwen för att ha blivit Taiwans president tidigare i år.

Enligt Trump-lägret var det den taiwanesiska sidan som ringde upp. Men oavsett hur det gått till och vad som avhandlades i de korta diskussionerna kommer det att ses som en provokation av det kinesiska kommunistpartiet i Peking. Samtalet kan förändra synen i Peking på vad de förväntar sig blir Donald Trumps strategiska ambition.    

Efter den dåvarande presidenten Richard Nixons möte 1972 i Kina med den kinesiska folkrepublikens grundare Mao Zedong erkände USA formellt ledningen i Peking som Kinas enda regering 1978. Året därefter stängde USA sin ambassad i Taipei. Sedan dess har USA, som säljer vapen till Taiwan, vänskapliga, men inte officiella relationer med Taipei.

Tsai Ingwen valdes i januari till Taiwans första kvinna på presidentposten. Hon leder DPP, ett parti som traditionellt lutar mer åt självständighet för Taiwan, än Nationalistpartiet som hade styrt under åtta år och under tiden utvecklat närmare relationer med ledningen på det kinesiska fastlandet.

Sedan Tsai tillträdde har Kommunistpartiet i Peking försökt isolera henne och Taiwan.

Efter Donald Trumps telefonsamtal på fredagen, försäkrade Vita huset i en kommentar att USA står fast bakom sin tidigare Kinapolicy.

Trump twittrade flera gånger om saken, och skrev bland annat: ”Intressant att USA säljer militär utrustning till Taiwan för miljarder men att jag inte skulle kunna ta emot ett gratulationssamtal”

Någon omedelbar reaktion framfördes inte från Peking. Ett alltför kraftfullt fördömande skulle kunna innebära en risk för upptrappning i de redan ansträngda förbindelserna mellan länderna. Den kommunistiska ledningen i Peking missar sällan ett tillfälle att hävda sin rätt till Taiwan, men vill troligen inte heller provocera Donald Trump att offentliggöra ett program som går kraftigt emot Kina.

Kommunistpartiet har de senaste veckorna försökt komma underfund med vad den nye amerikanske presidenten har i kikaren och vad det ligger i hans hot om ett handelskrig mellan länderna.

I fredags träffade Kinas president Xi Jinping den 93-årige tidigare amerikanske utrikesministern Henry Kissinger i Peking för att diskutera ländernas relationer.

Läs mer: Trump riskerar kinesisk ilska

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.