Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 14:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tories-leder-fore-labour-infor-nyvalet-i-storbritannien/

Världen

Boris Johnsons ledning har minskat inför nyvalet

Boris Johnson. Foto: Aaron Chown/AFP

Inför nyvalet den 12 december får det brittiska konservativa partiet, lett av premiärminister Boris Johnson, åtta procentenheter mer än oppositionspartiet Labour i en väljarmätning som opinionsinstitutet ORB gjort för The Sunday Telegraph. Det innebär att Johnsons försprång har minskat jämfört med tidigare mätningar. I en annan mätning från Deltapoll är Johnsons försprång 12 procentenheter 

ORB:s mätning, som gjordes i onsdags och torsdags, ger konservativa Tories 36 procent, socialdemokratiska Labour 28 procent, Liberaldemokraterna 14 procent och Brexitpartiet 12 procent.

Mätningen från Deltapoll ger Tories 40 procent, Labour 28 procent, Liberaldemokraterna 14 procent och Brexitpartiet 11 procent.

Under kvällen kom ytterligare två undersökningar som gav Tories 39 procent och Labour 27 procent (Yougov/Sunday Times) och Tories 36 procent och Labour 28 procent (Comres/Sunday Express).

De fyra mätningarna spänner alltså från 8 till 12 procentenheters skillnad mellan de två främsta utmanarna.

Vad procentsiffrorna säger om mandatfördelningen i parlamentets underhus är oklart på grund av det brittiska valsystemet med majoritetsval i enmansvalkretsar till skillnad mot Sverige som har proportionella val.

De senaste två veckorna har Konservativa partiet haft en större ledning på mellan 13 och 16 procentenheter i flera av varandra oberoende opinionsundersökningar.

I fredags föreslog Brexitpartiets ledare Nigel Farage en icke-angreppspakt inför nyvalet. Farage kräver att att Boris Johnson river upp sitt nuvarande avtalsförslag med EU. I så fall kommer Brexitpartiet att lämna företräde åt de konservativa i de flesta kretsar – i utbyte mot att regeringspartiet gör detsamma i ett antal kretsar.

Om Boris Johnson inte går med på den så kommer Brexitpartiet slåss om vartenda mandat. Senast den 14 november vill Nigel Farage ha besked.

Boris Johnsons svar kom på fredagskvällen. Premiärministern varnar för att en röst på Brexitpartiet kan leda till att Labour vinner valet.

– Vi har ett fantastiskt avtal som ingen trodde att vi skulle kunna få. Så fort vi kommer tillbaka i mitten av december kan vi få igenom avtalet, säger premiärministern.