Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Torterade och mördade pojke för att driva ut onda andar

15-åringen utsattes för tortyr tills han bad om att få dö. Allt för att mannen och kvinnan var övertygade om att han hade en ond ande inom sig. Ett liknande fall kommer att tas upp i Borås tingsrätt på måndag.

I Sverige ska en 12-årig flicka ha utsatts för svår tortyr med en glödande kniv och i Storbritannien dränktes en 15-årig pojke efter flera dagars plågor. I båda fallen ska de anklagade, med sina rötter i Kongo, har försökt att driva ut onda andar ur dem.

Exorcism. Andeutdrivning.

På måndag inleds rättegången i Borås tingsrätt mot två kongolesiska medborgare samt två pastorer från Borås och Malmö som anklagas för att torterat den 12-åriga flickan. Samma dag faller domen mot mannen och kvinnan i London.

Det var i december 2010 som 15-åringens 29-åriga syster och en 28-årig man försökte driva ut en ond ande som de ansåg hade tagit över 15-åringen som tillsammans med två syskon var på besök i parets lägenhet i östra London över julhelgen.

Från början anklagades alla tre för att ha ”tagit med sig häxkonster” in i lägenheten och 28-åringen började slå samtliga och fick under en tid också med sig några andra barn som hjälpte till med misshandeln.

Men 15-åringen förnekade att han uttalat några trollformler. Något som inte hjälpte. Istället intensifierades misshandeln, nu med hans systers hjälp.

Under flera dagar torterades den unga pojken med hjälp av knivar, pinnar, metallstänger samt en hammare och en mejsel, skriver BBC. De två vuxna slog till och med sönder kakelplattor mot hans huvud. Till slut bad han om att få dö och dränktes i ett badkar.

Tortyren var så fruktansvärd att domaren i fallet har beslutat att befria juryn från all jurytjänst för resten av deras liv sedan de blivit tvungna att lyssna till de blodisande beskrivningarna under rättegångsförhandlingarna.

Familjen till den mördade tonåringen säger sig ha förlåtit de två anklagade.

”Vi kommer aldrig att glömma, men för att kunna återvända till våra liv igen så måste vi förlåta. Inga domar kommer att kunna tröst oss. Vår son dog under fullständiga otänkbara omständigheter, genom människor som han älskade och litade på. Människor som vi alla älskade och litade på”, skriver familjen i ett uttalande enligt BBC.

I Kongo är det vanligt att gatubarn anklagas för att vara häxor eller att vara besatta av onda andar. Enligt Remy Mafu, som är chef för ett projekt som ska hjälpa gatubarn, finns det mellan 25.000 och 50.000 barn på gatorna bara i Kinshasa och många av dem har anklagats för att vara besatta skriver Royal African Society på sin hemsida.

I ett reportage från Kongo som sändes på Sky News under fredagskvällen visas hur en alternativ form av "medicin" används för att bota alla former av sjukdomar. Ofta anses orsaken vara att personen, inte sällan ett barn, har en ond ande i kroppen. Tron på det övernaturliga är utbredd och häxkonster en del av samhället.

När Sky News reporter frågar grupper av barn om de har anklagats för trolldom räcker hälften av de tillfrågade upp handen.

En pojke, Lionel, berättar hur hans pappa en dag anklagade honom för att vara besatt och häxa. När han inte ville erkänna blev han slagen till dess han gjorde det.

Orsaken till att barnen blivit särskilt utpekade är att många familjer i Kongo har slagits sönder till följd av aids och fattigdom. Skulden har många gånger lagts på barnen.

– Detta är ett problem som vi inte hade för trettio år sedan. Nu är det ett jätteproblem och det är svårt att se hur vi ska komma tillrätta med det, säger Remy Mafu.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.