Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 06:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trangsel-nar-burundi-holl-val-trots-virusutbrott/

Världen

Trängsel när Burundi höll val trots virusutbrott

Utanför en vallokal i Giheta, centrala Burundi, köades det tätt.
Utanför en vallokal i Giheta, centrala Burundi, köades det tätt. Foto: AFP or licensors

Miljontals burundier gick på onsdagen till vallokalerna för att utse en efterträdare till president Pierre Nkurunziza som avgår som statschef i Burundi efter 15 år vid makten. 

Regeringen har sparkat ut Världshälsoorganisationens representanter och favorittippade kandidaten Evariste Ndayishimiye har sagt att Gud kommer att skydda invånarna mot covid-19. 

Sociala medier som Facebook, Twitter och Whatsapp hade stängts ned i Burundi under valdagen men nyhetsbyråer med personal på plats rapporterade om långa köer till vallokalerna. Bara med hjälp av så kallade VPN-klienter var det möjligt att nå dessa tjänster och en lokal journalist har twittrat en bild där hundratals människor stod tätt, utan ansiktsskydd, i kö till en vallokal. På en annan bild syntes dunkar med desinfektionsmedel för väljarna. 

https://twitter.com/Havmoses/status/1262991998295965696?s=20

En vecka har gått sedan landets regering kastade ut Världshälsoorganisationen WHO:s representanter ur landet, vilket ska ha skett efter en längre tids oenighet kring hanteringen av covid-19 i landet. På onsdagen hade 42 fall av covid-19 bekräftats i det lilla landet med 12 miljoner invånare. Men bara 633 test har utförts och det är därför möjligt att mörkertalet är stort, inte minst då smittspridningen av covid-19 verkar ske okontrollerat i grannlandet Tanzania i öster.

Evariste Ndayishimiye, som är storfavorit till att vinna årets val, har tidigare sagt att Gud skyddar burundierna mot covid-19, och skulle folk smittas är det Guds vilja att så sker: 

– Gud älskar Burundi och om det finns människor som har testat positivt så är det för att Gud visar sin makt i Burundi, har Ndayishimiye sagt, enligt The Guardian

Ndayishimiye är en tidigare general som utsetts till kandidat av regeringspartiet CNDD-FDD att ta över efter president Pierre Nkurunziza, som stiger åt sidan efter 15 år vid makten. 

Egentligen skulle Nkurunzizas år som statschef vara över redan för fem år sedan, men han utnyttjade ett kryphål i författningen för att ställa upp för en tredje mandatperiod. 

Det var under oroligheterna som uppstod efter det beslutet, som en grupp generaler genomförde en kupp då Nkurunziza befann sig i grannlandet Tanzania. Kuppen slogs ned efter några dramatiska dygn och när Nkurunziza återvänt hade hundratusentals människor flytt landet. 

Militärer på gatorna i dåvarande huvudstaden Bujumbura, dagen efter att en militärkupp slagits ned i Burundi i maj 2015.
Militärer på gatorna i dåvarande huvudstaden Bujumbura, dagen efter att en militärkupp slagits ned i Burundi i maj 2015. Foto: Erik Esbjörnsson

Nkurunziza har under de senaste fem åren stärkt regeringspartiet CNDD-FDD:s grepp om makten och oppositionens manöverutrymme har begränsats kraftigt. Bujumbura, som är ett starkt fäste för oppositionen, har dessutom ersatts av Gitega som huvudstad i landet. 

I vintras meddelade Nkurunziza överraskande att han skulle träda åt sidan. Han får en fallskärm på motsvarande runt fem miljoner kronor, en pension som motsvarar senators lön samt en titel som landets högsta beskyddare på livstid. 

Evariste Ndayishimiye väntas värna Nkurunzizas intressen och hela statsapparaten är i händerna på Nkurunziza och CNDD-FDD, vilket förklarar varför man insisterat på att hålla valet trots den pågående covid-19-pandemin. 

Ndayishimiye utmanas främst av oppositionsledaren Agathon Rwasa och hans parti CNL, som hävdat att hundratals av deras anhängare fängslats. Medlemmar av den regeringstrogna ungdomsmilisen Imbonerakure ska dessutom ha gjort våldsamma utfall mot CNL-anhängare. 

Politiskt våld har varit ständigt närvarande i Burundi sedan tidigt 1990-tal, då inbördeskriget som skulle skörda hundratusentals dödsoffer bröt ut. Landet räknas som ett av de tio fattigaste i världen, sett till BNP per capita. 

Ett preliminärt valresultat väntas stå klart till helgen. 

Läs mer:

Erik Esbjörnsson: Efter ekonomin är det demokratin som offras