Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tre år efter IS intåg i Mosul är staden befriad

01:27. Iraks premiärminister har deklarerat seger över IS i Mosul. Nu väntar ett gigantiskt sanering- och upprustningsarbete i den tidigare miljonstaden.

Mosul i Irak är befriat från terrorsekten IS, enligt Iraks premiär­minister Haider al-Abadi. Arbetet att bygga upp storstaden Mosul efter IS-ockupationen kommer att ta flera år och kosta miljarder kronor.

Staden som är Iraks näst största, med drygt två miljoner invånare, var tänkt att utgöra hörnstenen i Islamiska statens självutropade ”kalifat”. På måndagen togs det sista IS-kontrollerade området vid floden Tigris i Mosul tillbaka.

– Jag tillkännager härmed slutet på, och misslyckandet och kollapsen av, terrorstaten av falskhet och terror, som terrororganisationen Daesh (IS) utropat från Mosul, sade Iraks premiärminister Haider al-Abadi i ett tal på statlig tv.

Han tackade soldaterna och den 100.000 man starka USA-stödda koalitionen mellan irakiska styrkor, kurdiska Peshmerga och shiamiliser och höjde en irakiska flaggan.

Den gångna helgen fladdrade Iraks röd-vit-svarta trikolor över snart sagt varje officiell byggnad i Mosul som det gick att resa en flaggstång på – åtskilliga hus är förvisso söndersmulade av bomber.

Men triumfen över terroristerna i Mosul kan inte dölja att det behövs ohyggligt mycket pengar, soldater och god vilja för att återuppbygga staden, som fått utstå ständiga angrepp under den över tre år långa IS-ockupationen.

Lise Grande, FN:s särskilda samordnare i Irak, konstaterade i förra veckan att det kommer att kosta mer än en miljard dollar att återställa infrastrukturen i Mosul.

– Kriget mot IS har inte sett värre förstörelse än de delar av Mosul där striderna rasat som hårdast, säger Lisa Grande.

Sedan den militära offensiven mot det IS-hållna Mosul drog i gång för snart nio månader sedan har över 900 000 av stadens invånare flytt sina hem. Knappt 200 000 har vågat sig tillbaka. Övriga lever under ytterst svåra förhållanden i flyktingläger på olika håll i Irak.

Härom dagen publicerade 29 biståndsorganisationer, som är verksamma i och kring Mosul, ett upprop där de vädjar till de irakiska och internationella militära aktörerna att göra allt för att underlätta ett tryggt återvändande för flyktingarna.

Erfarenheterna från andra tidigare IS-ockuperade städer i Irak, som Tikrit, Ramadi och Falluja är dystra. Trots att det i vissa fall gått över två år sedan IS jagades bort från dessa områden är det många civila som inte kunnat åka hem igen, på grund av fortsatt dåligt säkerhetsläge och den långsamma takten i återuppbyggnaden.

Det är ett av skälen till att det i centrala och södra Irak finns minst 1,7 miljoner internflyktingar som bor i tält, övergivna skolor eller förrådsbyggnader.

I Mosul är det mest akuta just nu att röja under de landminor och försåtsminor som IS har lämnat efter sig. Sean Sutton, talesman för den brittiska frivilligorganisationen Mines Advisory Group (MAG) som är aktiv i Mosul, berättar om hur återvändare sprängts till döds sedan de öppnat minerade kylskåp eller ytterdörrar i sina hem.

FN beräknar att bara minröjningen i Mosul kommer att kosta motsvarande en halv miljard kronor. Danmark beslöt på måndagen att anslå motsvarande 60 miljoner kronor till minröjningen, uppgav den danske utrikesministern Anders Samuelsen.

Mosul var den sista riktigt stora staden i Irak som IS behärskade, men terrorsekten har ännu kontroll över Tal Afar, en stad med cirka 150 000 invånare som ligger cirka åtta mil väster om Mosul. Även Hawija knappt 20 mil söder om Mosul är fortfarande IS-ockuperat, liksom några mindre samhällen närmare gränsen till Syrien.

Nathan Shachar: Öppnar för ett helt nytt spel i Mellanöstern

Fakta. Slaget om Mosul

IS intog Mosul i juni 2014 i en blixtattack som skrämde den irakiska regeringsarmén på flykten. IS lade beslag på guldreserverna i den regionala riksbanken och tog stora mängder militär hårdvara i krigsbyte.

Den 17 oktober 2016 påbörjades den stora militäroperationen för att återta Mosul.

Den 24 januari 2017 annonserades det att den del av staden som ligger öster om floden Tigris befriats från IS-ockupationen.

I mars började offensiven mot västra Mosul, som i stort sett sades vara avslutad i söndags, den 9 juli.

Källa: DN

Rättelse 2017-07-11 07:49
I en tidigare version av texten angavs fel kostnad för att återuppbygga Mosul.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.