Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tre döda efter zikasmitta

På tisdagen bekräftades de första dödsfallen i samband med att människor smittats av det myggburna zikaviruset. Ytterligare sex misstänkta dödsfall utreds nu av myndigheterna i Colombia.

Samtliga dödsfall har inträffat i Colombia och detta sedan personer som smittats av viruset utvecklat en nervsjukdom kallad Guillain-Barre-syndromet, skriver nyhetsbyrån Reuters. Närmare 100 personer som lider av syndromet uppvisar också symtom som visar att de också bär på zikaviruset.

Enligt de colombianska hälsomyndigheterna har tre dödsfall säkert kunnat knytas till zikaviruset och enligt landets hälsominister, Alejandro Gaviria, finns det ett tydligt samband.

Det är mycket ovanligt att människor avlider av syndromet som i sin värsta form kan orsaka förlamning. I de flesta fall återhämtar sig den sjuke och blir helt frisk.

Enligt de colombianska myndigheterna finns det i dag 2.116 gravida kvinnor som bär på viruset, skriver sajten Colombia reports. Sammanlagt har 20.297 fall konstaterats i landet.

Under tisdagen bekräftade de kinesiska myndigheterna det första fallet av zikaviruset i landet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.