Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tre-doda-i-masskjutning-i-thailand/

Världen

Skytten i Thailand dödad av säkerhetsstyrkor

00:35. Det finns rapporter om att det är en soldat som öppnat eld mot människor.

Den soldat som dödat 26 människor och sedan barrikaderat sig i ett köpcentrum i nordöstra Thailand har skjutits till döds av säkerhetsstyrkor, rapporterar bland andra Reuters.

”Tack till polisen och armén för att ni avslutade situationen. Skytten har skjutits till döds”, skriver landets folkhälsominister Anutin Charnvirakul på Facebook.

Massmordet i Nakhon Ratchasima uppges vara över efter omkring 17 timmar. Polisen ska ha skjutit ihjäl skytten när styrkor stormade köpcentrumet där han barrikaderat sig. Över 42 människor skadades, av dem är 21 kvar på sjukhus.

Tidigt på söndagsmorgonen, svensk tid, uppger Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha att totalt 27 människor dödats i skjutningen, rapporterar AFP. Den siffran inkluderar skytten.

– Det saknar motstycke i Thailand, och jag vill att detta är sista gången en sådan här katastrof inträffar, säger han.

Masskjutningen inleddes vid 15-tiden på lördagen, lokal tid, när den misstänkte skytten, som uppges vara en 32-årig yrkessoldat, dödade sitt befäl och två andra personer på en närliggande militärbas, rapporterar Bangkok Post

Han ska sedan ha stulit vapen och ammunition och flytt basen med bil med riktning mot shoppingcentrumet Terminal 21 i Nakhon Ratchasima, även känt som Korat, omkring 20 mil nordost om huvudstaden Bangkok. 

Innan dess körde 32-åringen runt i staden och sköt mot fordon och mindre folksamlingar. Försvarsdepartementet meddelade också att den misstänkte ska ha beskjutit ett buddistiskt tempel.

Bild 1 av 4 Premiärminister Prayut Chan-O-Cha besöker ett av offren som vårdas på sjukhus.
Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP
Bild 2 av 4
Foto: Wason Wanichakorn/AP
Bild 3 av 4
Foto: Sakchai Lalit/AP
Bild 4 av 4 Köpcentret där dödsskjutningen pågått under lördagskvällen.
Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP

Skytten barrikaderade sig sedan i ett köpcentrum. Strax efter 23.30-tiden på lördagskvällen, svensk tid, meddelade den thailändska hälsoministern Anutin Charnvirakul att en polis dödats och två skadats i ett försök att storma byggnaden, rapporterar Reuters. 

Reuters och AFP rapporterar att polisen lyckats evakuera hundratals personer under natten mot söndag, lokal tid. Det var oklart hur många som var kvar inne i gallerian. 

En Reuters-fotograf vittnade tidigare under kvällen hur räddningspersonalen burit ut skadade personer och avlägsnat dem från platsen. 

– Jag var livrädd för att jag hörde pistolskott. Vi väntade länge på att polisen skulle komma och hjälpa oss. Många timmar väntade vi, säger vittnet Suvanarat Jirattanasakul, 27, till Reuters. 

Bild 1 av 2 Ett gevär som ska ha använts av gärningsmannen.
Foto: TT
Bild 2 av 2 Säkerhetspersonal anländer till platsen där skottlossning ägt rum i Korat.
Foto: TT

Kongcheep Tantrawanit, talesperson för thailändska försvarsdepartementet, säger till Reuters att det är oklart om det har varit en gisslansituation. 

– Vi vet inte varför han har gjort detta, han måste ha blivit galen. 

Thailändska medier rapporterade att den misstänkte skyttens mamma kördes till brottsplatsen. Polisens förhoppning var att hon skulle förmå sonen att ge upp.

Den misstänkte ska ha direktsänt sitt dödande på Facebook och publicerade bilder på sig själv med vapen i hand. Facebook stängde ner mannens konto vid klockan 19.30.

Bolaget har vidare meddelat att de kommer att ta ner ”allt olämpligt material kring händelsen” som kan cirkulera på plattformen. Den misstänkte skyttens inlägg delades snabbt tiotusentals gånger. 

– Vi står i kontakt med ambassaden i Bangkok, men i nuläget har vi inga uppgifter om skadade eller dödade svenskar, säger Diana Qudhaib på UD:s presstjänst. 

Den här sortens händelser är inte vanliga i Thailand, men så sent som för en månad sedan skakades landet av en skjutning under ett väpnat rån av en guldbutik i ett köpcentrum i Lopburi. Då dödades en säkerhetsvakt, ett butiksbiträde och en tvåårig pojke. En 38-årig skolchef ska ha gripits som misstänkt och erkänt.