Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tre frågor om klimatrapporten

I dag publicerar FN:s klimatpanel sin rapport. DN har ställt tre frågor till Naturvårdsverket,  Naturskyddsföreningen och SMHI om rapportens betydelse och vad som kommer hända härnäst.

Lars Westermark är chef för enheten för luft och klimat på Naturvårdsverket. Han tror att rapporten kan ge nytt liv åt klimatfrågan.

Vad är det viktigaste i rapporten?

– Hur känsligt klimatet är för en temperaturhöjning. Det här med klimatkänslighet tror jag är den viktigaste delen som fastslås.

Vad är nästa steg?

– Det här är ett underlag som kommer att underbygga klimatförhandlingarna. Det kan sätta klimatfrågorna på agendan och ge frågorna en ny skjuts och förhoppningsvis få betydelse för att sluta ett avtal i Paris 2015.

Vad kan jag göra själv?

– Det handlar om de här klassiska frågorna. Vilket uppvärmningssystem man använder sig av och vilket transportmedel man använder sig av. Och köttätandet. Ät mindre kött. Det är framför allt det som man kan ta tag i på egen hand.

Svante Axelsson är generalsekreterare och talesperson i klimatfrågor för Naturskyddsföreningen. Han oroar sig för att vi gör för lite för långsamt.

Vad är det viktigaste i rapporten?

– Det viktigaste är att man säger ungefär samma sak som forskarna har gjort hela tiden. Det är det här med klimatkänsligheten och att det blir tufft att klara temperaturmålet på 2 grader om vi inte gör något dramatiskt inom 5-6 år. Vi måste vända trenden. Men det går inte att skylla något på forskarna. De har haft ungefär samma budskap hela tiden.

Vad är nästa steg?

– Vi ska inte klaga på forskarna. Det som krävs är en dramatisk samhällsomställning. Vi kan inte ha en miljöpolitik och en jobbpolitik. Vi måste förena flera olika samhällsintressen och förhoppningsvis lyckas få igenom ett kraftfullt avtal både på klimatkonferensen i Warszawa och inte minst i Paris 2015.

Vad kan jag göra själv?

– Det finns flera vanliga råd. Man brukar ju säga biffen, bilen och bostaden. Ät mindre kött, åk med lokaltrafiken med jobbet och minska utgifterna i hushållet. Energieffektiv kyl och frys, uppvärmning och sådant. Själv satte jag upp solceller hemma i går.

Markku Rummukainen är klimatexpert SMHI och professor i klimatologi vid Lunds universitet. Han tycker det vore bra om fler läser på om miljöfrågor.

Vad är det viktigaste i rapporten?

– Det viktigaste är att man har gått igenom de senaste årens omfattande forskning. I det stora hela bekräftar det utifrån ytterligare underlag och ytterligare forskning och utifrån bättre modeller att klimatet förändras och att det är vi som är orsaken, och att klimatförändringarna kommer att bli både långtgående och bestående, speciellt om inte utsläppen snabbt minskas.

Vad är nästa steg?

– Nu när rapporten är tillgänglig för alla kommer den att läsas av beslutsfattare, och säkert många andra också, och komma till nytta i det fortsatta arbetet och den fortsatta debatten om klimatförändringar. FN:s klimatpanel kommer nästa år att ge ut de två andra rapportdelarna. Den ena handlar om klimateffekter och klimatanpassning, den andra om alternativ när vi ska minska utsläppen. Sedan kommer vi på hösten 2014 skriva en syntesrapport som sammanfattar de olika delarna.

Vad kan jag göra själv?

– Det är nyttigt om man vill engagera sig i klimatfrågan och förstå mer att man sätter sig in i frågeställningarna. Man kan läsa sammanfattningen, man kan vara med och ta del i klimatpanelens slutsatser som en del i det egna engagemanget. Men givetvis påverkar vi klimatet som individer. Vi påverkar klimatet genom vilket samhälle vi har. Individen kan själv leva miljövänligt om man vill, men också främja samhällets utveckling i en riktning som är mer miljövänlig, mera hållbar, mera klimatvänlig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.