Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tre frågor till DN:s korrespondent i USA

Michael Winiarski är på plats i Washington.

Innebär det här att al-Qaida försvagas?

– Det är utan tvivel en stor motgång för terrornätverket, framförallt symboliskt, psykologiskt och politiskt. Men al-Qaida är sedan flera år ingen centraliserad organisation, och trots att mängder med ledare i terrornätverket har likviderats under senare år har nya ledare dykt upp.

En nyckelfråga är att vad detta innebär för relationen mellan USA och Pakistan. Det är anmärkningsvärt att bin Ladin länge har bott i vad som beskrivs som ett palatsliknande residens utanför Pakistans huvudstad Islamabad, och man kan fråga sig hur han har kunnat göra det i hemlighet för den pakistanska säkerhetstjänsten. Pakistan kommer att ha mycket att förklara för USA.

Vad betyder detta för USA:s krig mot terrorismen?

– En kraftig uppmuntran. Obama använder inte termen "krig mot terrorismen", men han har i verkligheten bedrivit det mer intensivt än företrädaren George W Bush.

Särskilt har Obama intensifierat användningen av förarlösa flygplan i attackerna mot al-Qaida och talibaner i Afghanistan och Pakistan. De kommer troligen att fortsätta. På längre sikt är frågan om avrättningen - eller om man vill kalla det mordet - på Bin Ladin kommer att inspirera nya islamistiska hämnare eller om det får en demoraliserande effekt på extremister.

Vad betyder det för president Obamas politiska ställning?

– Osama bin Ladins död har redan kallats för den största politiska och militära segern för USA på lång tid. Att det inträffar när Barack Obama sitter vid rodret bör rimligen gynna honom.

I Afghanistan går det knackigt och talibanerna bidar sin tid. Med reträtten från Irak lämnar USA efter sig ett land med alla de stora problemen olösta. Men med Bin Ladin avlägsnad kan president Obama ta åt sig äran för det som gäckat den amerikanska supermakten i så många år - att komma åt den man som planerade terrorattacken mot USA den 11 september 2001. Det är också ett slags bekräftelse på vad som har varit Obamas linje ända sedan valkampanjen 2007-2008: att det var ett svårt missgrepp av George W Bush att ta fokus från Afghanistan och jakten på

Bin Ladin för att i stället ge sig i ett nytt krig i Irak. Nu kan Obama få tyst på talet om att han skulle vara "mjuk" mot terrorister, vilket kan bli en mycket stor tillgång inför presidentvalskampanjen 2012. "Obama got Osama!", ropade några utanför Vita huset i natt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.