Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tre gripna för borgmästarmord

Brottsplatsundersökning utanför Gisela Motas hem i Temixco.
Brottsplatsundersökning utanför Gisela Motas hem i Temixco. Foto: Tony Rivera/AP

Mexikansk polis har gripit tre personer, misstänkta för inblandning i mordet på Gisela Mota, borgmästare i staden Temixco. 33-åriga Mota tillträdde sitt ämbete på nyårsdagen och dödades dagen därpå.

Enligt den spanska tidningen El País hör de misstänkta till Los Rojos, en av många kriminella organisationer i Mexiko. Los Rojos ska vara speciellt inflytelserika i landets centrala och västra delar.

Gisela Mota gjorde sin första dag som borgmästare i Temixco på nyårsdagen. Dagen därpå sköts hon till döds av en grupp maskerade gärningsmän som trängt sig in i hennes hem i staden cirka tio mil söder om Mexico City.

Polis ska ha dödat två av gärningsmännen i den påföljande jakten. De personer som sedan gripits är enligt den mexikanska tidningen El Universal två ynglingar på 17 och 18 år samt en 32-årig kvinna.

Temixco, strax utanför staden Cuernavaca söder om Mexico City, uppges vara hårt utsatt av organiserad brottslighet och droghandel och den vänstersinnade före detta parlamentarikern hade lovat att ta kampen med kriminaliteten, skriver nyhetsbyrån AFP.

Ett tiotal mäktiga karteller åtnjuter betydande makt i Mexiko och korruptionen i landets rättsvårdande myndigheter är omfattande. Enligt tidningen Latin Correspondent steg antalet mord 2015 enligt tidningen Latin Correspondent till över 17.000.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.