Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 08:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tre-indiska-soldater-dodade-vid-kinesisk-grans/

Världen

Dödstalen stiger vid indisk gränskonflikt

20 indiska soldater har dött i den sammandrabbning med kinesiska soldater som ägde rum vid gränsen mellan Kina och Indien, uppger den indiska armén. Och även från kinesiskt håll kommer uppgifter om skadade eller döda.

TT Text

De indiska soldaterna har dödats i våldsamma sammandrabbningar vid den kinesiska gränsen, enligt indiska militären. Det kommer även rapporter om skadade eller döda från kinesiskt håll. Kinesiska myndigheter bekräftar att dödsfall förekommit men inte vilka nationaliteter de döda har haft. Det här är den dödligaste sammandrabbningen i gränsområdet på årtionden.

Inledningsvis rapporterade den indiska armén om att tre soldater dött i tisdagens sammandrabbning. Men sedan kom nya uppgifter om att 17 av de som skadades i striden avlidit av sina skador.

Sammandrabbningarna ägde rum efter att spänningarna ökat i gränsområdet i Himalaya de senaste veckorna. Bland annat har båda sidor ökat antalet soldater i området.

Kinas utrikesminister Zhao Lijian anklagar Indien för att ha tagit sig över gränsen och gått till attack mot kineserna, vilket ska ha resulterat i ”allvarliga fysiska sammandrabbningar”.

Soldater från de två kärnvapenmakterna drabbar då och då samman vid den 350 mil långa gränsen, vars dragning är föremål för diskussion. Innan tisdagens sammandrabbning var det dock flera år sedan någon dog i samband med gränskonflikten.

I maj tidigare i år skadades flera kinesiska och indiska soldater i samband med ett bråk som involverade stenkastning och slagsmål. Så sent som i förra veckan ska den kinesiska utrikesministern ha sagt att man nått en ”positiv konsensus” genom ”effektiv kommunikation” genom diplomatiska och militära kanaler. Men från indiska källor och medier framgår det att kinesiska soldater fortfarande finns kvar i delar av Galwandalen på den indiska sidan.

Så sent som 2017 utspelades en 72 dagar lång konflikt mellan länderna efter att kinesiska trupper rörde sig in på den indiska sidan i närheten av gränsområdet mellan Indien, Kina och Bhutan.

Ämnen i artikeln

Indien
Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt