Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tre-kvinnor-utreds-efter-tysk-zoo-brand/

Världen

Tre kvinnor utreds efter tysk zoo-brand

Foto: David Young/AFP

På nyårsnatten bröt en massiv brand ut i ett av aphusen på ett zoo i tyska Krefeld, vilket dödade ett 30-tal djur. Nu utreds tre kvinnor för att ha orsakat branden, skriver nyhetsbyrån AP. 

Branden bröt ut i det 2.000 kvadratmeter stora aphuset, som byggts redan 1975 och var hem åt flera arter som orangutanger och chimpanser, strax efter tolvslaget på nyårsnatten och polisen uttryckte tidigt en misstanke om att fyrverkeripjäser kunde ha orsakat den.

Nu har tre kvinnor, en mamma och hennes vuxna döttrar, anmält sig själva till den lokala polisen, efter att myndigheterna höll en presskonferens med anledning av branden. De tre kvinnorna ska enligt polisen ha firat in det nya året genom att tända fem stycken ljuslyktor, så kallade Khom loy-lyktor, och skicka upp dem i luften tillsammans med handskrivna nyårshälsningar.

Den typ av lyktor som kvinnorna ska ha använt lyfter genom att en tillhörande vaxbit antänds, vilket fyller den med varmluft. Användandet av lyktorna, som är lagliga i Sverige, kritiseras ofta dels för den brandrisk som kan uppstå om de landar på brandfarliga material, men också för att de är uppbyggda av metalltråd som kan innebära fara för djur.

Enligt polisen ska de tre misstänkta kvinnorna inte ha varit medvetna om att lyktorna är otillåtna i Tyskland när de beställde dem på internet, och det ska heller inte ha funnits någon information om detta på hemsidan kvinnorna köpte lyktorna ifrån. De tre kvinnorna utreds nu för misstänkt mordbrand genom försumlighet, vilket kan medföra fängelsestraff på upp till fem år.

Foto: David Young/DPA

Enligt nyhetsbyrån AP beskriver utredarna kvinnorna som ”helt normala människor som verkar väldigt förnuftiga och ansvarstagande”. Polischefen i Krefeld, som ligger i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen, har berömt kvinnorna för att vara modiga som trädde fram frivilligt vilket besparade polisen både tid och resurser.

Branden startade på aphusets tak och ett 30-tal djur dödades, däribland fem orangutanger, två gorillor, en schimpans, och flera mindre apor. Nyhetsbyrån AP skriver att två schimpanser var de enda djur som kunde räddas undan lågorna.