Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Tre miljoner utan vatten i katastrofal dammolycka

En av världens värsta dammolyckor har tagit död på floden Doce i Brasilien som förser tre miljoner människor med färskvatten. All fisk har dött och ett naturskyddat område på 900 hektar är täckt av en giftig lermassa från dammen.

På en bro över floden Doce står människor och iakttar lervällingen som färdats i snart två veckor från järnbrottet där dammen brast den 5 november i staden Mariana.

Foto: Lervällingen innehåller tungmetaller som arsenik, bly och kvicksilver och tar död på allt liv som kommer i dess väg. På fredag uppskattar forskare att lervällingen ska ha nått Atlanten.

– Det är Brasiliens värsta miljökatastrof någonsin. Det kommer att ta hundra år att få floden ren igen, säger Maria Fonseca.

Hon är en av många brasilianare som engagerat sig i miljökatastrofen och har demonstrerat utanför det brasilianska gruvbolaget Vales huvudkontor i Rio de Janeiro. Hon och hundratals andra smorde in bolagets fasad med lera och krävde svar om orsaken till olyckan. Trots att det gått två veckor sedan olyckan inträffade har bolaget fortfarande inte gett någon förklaring.

Även Brasiliens president, Dilma Rousseff, har låtsats som om ingenting har hänt och besökte inte olycksplatsen förrän en vecka efter att dammen brast. Då flög hon över området i helikopter.

– Hon har fortfarande inte satt sin fot i leran. Hon är en skam för miljön, säger Maria Fonseca.

Foto: Mario Tama/AFP
Protest vid ingången till Vales huvudkontor. Foto: Mario Tama/AFP

Först i tisdags kväll insåg presidenten att det inte gick att fly undan miljökatastrofen och uttalade sig i medierna om att hon skulle se till att floden rensades och att ”den skulle bli renare än den var innan”.

Hur floden skulle rensas och när arbetat tänktes vara klart berättade hon inte. Den brasilianska miljömyndigheten Ibama har agerat tydligare och krävt att gruvbolaget Samarco, som ägs av brasilianska Vale och det brittisk-australiska gruvbolaget BHP Billiton, initialt ska betala 574 miljoner kronor i skadestånd.

Miljömyndigheten funderar på att döma bolaget till att betala ytterligare 574 miljoner kronor i skadestånd och menar att lervällingen tagit död på platser där utrotningshotade sköldpaddor och fåglar lägger sina ägg. Det finns också en risk för att fisken i havet dör när lervällingen når kusten.

– Vi förbereder oss på det värsta, säger Marilene Ramos, chef för miljömyndigheten Ibama.

Vattenförsörjningen i städerna längs floden är avbruten och bristen på färskvatten är som störst i staden Governador Valadares med en kvarts miljon invånare. I ett desperat försök att täcka stadens vattenbehov fyllde gruvbolaget Vale sina järnvägsvagnar med färskvatten som transporterades till staden tidigare i veckan, men när kommunen tog prover av vattnet visade det sig innehålla spår av fotogen. Borgmästaren misstänker att järnvägsvagnarna tidigare använts för att frakta fotogen, vilket gruvbolaget förnekar.

Foto: Douglas Magno/AFP
 Foto: Douglas Magno/AFP

I staden Baixo Guandu, som också ligger längs floden Doce, kritiserar borgmästaren polisen som ännu inte gripit någon i gruvbolagets Samarcos ledning.

– Om en medborgare fiskar med båt i floden utan tillstånd så fängslas han. Om han dödar en gnagare så fängslas han. Men om någon utrotar hela faunan i en flod så händer inget, säger Neto Barros, borgmästare i Baixo Guandu.

Vad som också retar upp befolkningen är att Brasiliens största tv-bolag inte ställt gruvbolaget Samarco mot väggen och krävt ett svar om orsakerna till olyckan. Många misstänker att tv-bolagets ljumma rapportering har att göra med att ett av mediebolagets dotterbolag äger 16 procent av gruvbolaget Samarcos aktier. Hittills har 60 miljoner kubikmeter giftig lervälling runnit ut i floden Doce.

Fakta.Dammolyckan

  • 11 personer dog och 15 personer är fortfarande saknade efter dammolyckan.
  • Familjerna som bodde i byn som täcktes av lera har evakuerats och gruvbolaget har hyrt bostäder till dem.
  • Gruvbolaget Vale, som till hälften äger Samarco, fick 2012 utmärkelsen Världens skitigaste företag av miljöorganisationen Jordens Vänner för deras kolgruva Moatize i Moçambique.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.