Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 14:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tre-skadade-under-valdsdad-i-finskt-kopcentrum/

Världen

Tio skadade vid våldsdåd i finskt köpcentrum

00:20. Flera skadade och en död i våldsdåd i ett finskt köpcentrum i Kuopio.

Klockan var strax efter tolv när en ensam man gick in i en skola i Kuopio i Finland, utrustad med ett ”långt skärvapen” och skjutvapen. En kvinna dödades och nio personer skadades. Gärningsmannen var själv elev på skolan.

Ett våldsdåd inträffade på en yrkesskola i ett köpcentrum utanför finska Kuopio vid lunchtid på tisdagen. En man född 1994, själv elev på skolan, högg elever och lärare med ett ”långt skärvapen”. En dog och tio skadades.

Polisen grep den misstänkta gärningsmannen åtta minuter efter att larmet gick, och avlossade skott i samband med gripandet. Gärningsmannen, en finsk medborgare och elev på skolan, vårdas för skador han ådrog av polisens skott.

Strax därefter kom även larm om en brand på andra våningen i skolbyggnaden. Gärningsmannen ska ha anlagt branden, uppger polisen under en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

– I den misstänktas hem utanför Kuopio hittade vi Molotovcocktails, som tyder på att han haft för avsikt att tända en brand, säger överkommissarie Mikko Lyytinen.

Den misstänkta mannen ska inte ha någon brottsbakgrund, enligt polisen. 

På platsen fann polisen en död kvinna. Ytterligare tio personer skadades, varav två allvarligt. Samtliga skadade är elever och lärare på skolan. En av de skadade är gärningsmannen själv och han vårdas just nu vid universitetssjukhuset i Kuopio. Även polisen som sköt gärningsmannen är lindrigt skadad.

Brottsplatsen är en yrkesskola som ligger cirka fyra kilometer söder om centrala Kuopio. Polisen vill i nuläget inte uttala sig inte om motivet.

– Utredningen är i ett för tidigt skede för att veta varför han gjorde det, säger Mikko Lyytinen som ledde utredningen i ett inledningsskede.

Utredningen tas nu över av den nationella polisen i Finland, Centralkriminalpolisen. Också Skyddspolisen ska bidra med att reda ut gärningsmannens bakgrund. Polisens agerande i fallet utreds av åklagaren i ett annat län.

På en journalists fråga om dådet kan ha haft ”högernationalistiska motiv” är polisen förtegen. De har beslagtagit datorer hemma hos den misstänkta, som nu ska undersökas.

I byggnaden befann sig omkring 300 människor varav 30 lärare, rapporterar Yle. I normala fall är siffran 600, men på yrkesskolan pågår för tillfället en praktikperiod.

https://twitter.com/PoliisiIS/status/1179004996035186693

 

Köpcentrumet i Finland där dådet inträffade. Foto: Akseli Muraja/Helsingin Sanomat

Polisen bekräftade på presskonferensen att gärningsmannen använt endast ett skärvapen men tillade att han även burit ett skjutvapen. Mannen misstänks för mord, försök till mord och flera andra våldsbrott. 

Ett ögonvittne berättar för tidningen Keskisuomalainen att mannen ska ha huggit en kvinna i halsen och stuckit henne i magen. Även en lärare ska ha blivit huggen med svärd. Flera vittnen säger till olika medier att två skott avlossats.

Händelsen har kommenterats av statsminister Antti Rinne som på Twitter fördömer händelsen, och skickar sina och regeringens kondoleanser till alla anhöriga. Även justitieminister Anna-Maja Henriksson och utbildningsminister Li Andersson twittrar sina respektive stöd till drabbade och anhöriga, och Andersson påpekar att alla har rätt till utbildning utan fruktan för att utsättas för våld.

https://twitter.com/TPKanslia/status/1179006149540102145

Sauli Ninistö uttrycker, via presidentkansliets Twitter-konto, chock över händelserna i Kuopio. ”Han uttrycker sina djupaste kondoleanser till den avlidnes anhöriga. För de andra offren hoppas presidenten att de ska återfå hälsan snarast.”

Samtidigt som händelserna i Kuopio utspelade sig kom larm om maskerade personer i närheten av skolor i I Uleåborg och Kauhajoki. I Kauhajokifallet sågs en mörkklädd person i rånarluva, men polisen fick senare tag i personen och meddelade att det inte finns någon brottsmisstanke. I Uleåborg larmade tolv personer om en grönklädd man med knivbälte, men polisen kunde inte hitta honom.