Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tre svenskar häktade i människosmugglingshärva

Svenskar ska ha hjälpt till att smuggla in sammanlagt 68 personer i Finland.
Svenskar ska ha hjälpt till att smuggla in sammanlagt 68 personer i Finland. Other: Robert Nyholm/TT

Tre svenskar sitter häktade i Finland, misstänkta för delaktighet i en människosmugglingshärva. Rutten har gått från Centraleuropa till Norden. ”Ligan har tagit betalt mellan 2.000 och 3.500 euro per person”, säger utredningsledare Jyri Siitari.

Finsk polis tror att medlemmarna i ligan – vars kärna består av tio personer – har varit aktiva i mycket längre tid än ett år, men på grund av bevissvårigheter är utredningen avgränsad till perioden oktober 2014 till september 2015. Under den tiden ska de ha smugglat in totalt 68 personer till Finland under 23 separata operationer. De insmugglade har senare sökt asyl i landet, enligt uppgifter från Hufvudstadsbladet och finska Yle.

Andra människosmugglare ska ha transporterat migranter från Mellanöstern till Europa, där ligan tog över. Rutten gick via Österrike, Tyskland och Sverige. Resan skedde med tåg, båt, bil och ibland taxi.

– De har använt alla möjliga transportmedel. De har inte behövt uppvisa legitimation eftersom det inte har varit några kontroller inom Schengen förrän nu, säger Bo Lindstedt, brottsutredare vid finska gränspolisen till DN.

Resan från Mellanöstern till Finland kostade 10.000 euro, medan delsträckan Centraleuropa–Norden gick loss på några tusen euro.

– Ligan har skött om resan mellan Österrike och Finland och tagit betalt mellan 2.000 och 3.500 euro per person, säger utredningsledaren Jyri Siitari vid finska gränspolisen till Yle.

Ligan har medlemmar i Finland, Sverige, Österrike och Tyskland och har samarbetat med människosmugglare i Turkiet, Grekland och Irak. Gruppen har anlitat flera underhuggare och totalt är 18 personer misstänkta för brott.

Under förundersökningen har sex personer häktats, fyra av dem är fortfarande frihetsberövade. Det rör sig om tre svenskar och en österrikare. 

– En så här omfattande människosmuggling via de här rutterna har man knappast någonsin tidigare lyckats, eller försökt, utreda, säger Jyri Siitari till Yle.

Utredningsledaren säger till DN att tre svenska män från Eskilstuna sitter häktade i Finland misstänkta för grov människosmuggling. De greps av svensk polis i slutet av september och överfördes senare till finska polisen. Ytterligare en svensk man misstänks för grov människosmuggling, men är inte frihetsberövad eftersom hans roll i härvan inte är lika stor som de andras.

Migranterna ska ha åkt färja från tyska Kiel till Göteborg. Ibland har de plockats upp av svenskarna och transporterats vidare, ibland har de själva tagit sig en bit in i Sverige innan de mött upp människosmugglarna som fixat övernattning i sina egnas eller i andras bostäder. Därefter ska migranterna ha skjutsats till gränsorten Torneå eller till en Stockholmshamn, där de tagit färjan över till Finland. Det har alltid varit någon av människosmugglarna med på båtarna och migranterna ska ha haft biljett i andra personers namn. 

En av svenskarna, en man i dryga 40-årsåldern, ska ha varit högst uppsatt i hela Norden av människosmugglarna. 

– Han hanterade allt, han var ledaren. Han skötte kontakterna med andra människosmugglare i Irak och Österrike. Ibland kom han till Finland och gav order, säger Jyri Siitari.

Ledaren för hela ligen finns sannolikt någonstans längre söderut, men finska polisen vet ännu inte vem det är. 

De två andra häktade svenskarna, en man i 35-årsåldern och en man i 50-årsåldern, ska ha skött de praktiska transporterna. 

Männen, som ursprungligen kommer från Irak, medger delar av brottsmisstankarna. 

– De medger att de har hjälpt sina landsmän, men inte mot betalning, säger brottsutredare Bo Lindstedt.

Förundersökningen är nu klar och den 28 januari avgörs om männen åtalas. De riskerar upp till sex års fängelse om de döms. 

Det här är inte den enda människosmugglingshärvan som har utretts i Finland. I december rapporterade nyhetsbyrån TT att tre Norrköpingsbor hade häktats i Finland, misstänkta för organiserad människosmuggling. De misstänktes ha smugglat ett okänt antal personer över Östersjön med färja, samt landvägen med buss, bil eller tåg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.