Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Tre tjuvjägare gripna för nedskjuten helikopterpilot

Elefant vandrar i nationalparken Serengeti.
Elefant vandrar i nationalparken Serengeti. Other: Mosa'ab Elshamy/AP Photo

Tre misstänkta tjuvjägare har gripits i Tanzania, anklagade för att ha skjutit ned en brittisk helikopterpilot som avslöjat dem, uppger landets regering.

37-årige Roger Gower hade upptäckt tre skjutna elefanter i ett avlägset viltreservat men förvandlades själv till villebråd för jägarna, som ofta har tillgång till ”avancerade militära vapen”, enligt en talesperson för Tanzanias nationalparker.

Piloten dödades i händelsen nära den världskända nationalparken Serengeti på fredagen, medan hans sydafrikanske kollega överlevde genom att kasta sig ut ur helikoptern uppe i luften.

De misstänkta samarbetar med polisen och ”snart kommer fler personer i tjuvjägarligan att hamna i nätet och ställas inför rätta”, säger Jumanne Maghembe, turism- och naturresursminister.

Elefanternas betar eftertraktas sedan århundraden för bland annat smyckestillverkning och smugglas ofta till länder i Asien.

Läs också: Elefanttjuvskytt sköt helikopterpilot

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.