Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 20:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trettio-ryska-stader-demonstrerade-mot-sopor/

Världen

Trettio ryska städer demonstrerade mot sopor

Foto: Ilya Leonyuk/AP

Tusentals människor i nordvästra Ryssland demonstrerade i söndags mot att tvingas ta emot sopor från Moskva. Protesterna mot avfallspolitiken, som fokuserar på att dumpa avfall istället för på sortering och återanvändning, sprider sig.

– Skam! Skam! ropade demonstranterna då aktivisten Jelizaveta Chatanzejskaja greps av polisen i Archangelsk under demonstrationen. 

Chatanzejskaja är en av tusentals aktivister som kämpar mot planerna att bygga en av Rysslands största avstjälpningsplatser i Sjies, 500 kilometer nordost om Archangelsk. 

Arbetet står stilla sedan aktivister i över ett år har blockerat maskinerna med sina bara kroppar. När DN besökte lägret förra veckan meddelade aktivisterna att de inte kommer att lämna stället förrän projektet har lagts ned för gott. 

En allmän protestdag mot avfallspolitiken hölls på söndagen i trettio städer i nordvästra Ryssland. Den största manifestationen hölls i Archangelsk. Enligt polisen var antalet deltagare kring tusen, enligt demonstranterna runt 3.500. Tre personer greps, trots att demonstrationen hölls med tillstånd av myndigheterna.

I Urdoma, den stad som ligger närmast den tilltänkta avstjälpningsplatsen i Sjies, var antalet demonstranter enligt arrangörerna över tusen personer. Det är en påfallande stor andel i en stad med drygt fyra tusen invånare.

Demonstranterna i Archangelsk krävde att guvernören för Archangelskområdet, Igor Orlov, avgår. Det är Orlov som har slutit avtalet med Moskva stad om att ta emot 2,5 miljoner ton sopor om året i minst tio år framöver. När han försvarade sitt beslut kallade han dem som protesterar för ”slödder”. Som en följd av detta har kritiken mot Orlov tilltagit i styrka, i synnerhet efter kärnolyckan utanför Severodvinsk som de ryska myndigheterna har gjort allt för att tysta ner. I Severodvinsk krävde invånarna ett slut på farliga experiment.

Avfallshanteringen i Ryssland är ett stort problem eftersom myndigheterna i tiotals år inte brytt sig om att satsa på sopsortering. Nu är alla avstjälpningsplatser kring metropolen Moskva fulla. Försöken att exportera soporna ut i regionerna har lett till omfattande protester, inte bara i Sjies utan även Kolomna och Volokolamsk utanför Moskva.