Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Triaderna lägger yxan på hyllan

Kinas organiserade brottssyndikat – triaderna – har lämnat gatans blodiga våld. I stället har de tagit klivit in i näringslivets finrum.

För två år sedan höggs 41-årige Lee Tai-hung ihjäl av tre knivbeväpnade män utanför ett lyxhotell i Hongkong. Han var ledare för en av Kinas största triader, Sun Yee On, och mordet var ett beställningsjobb av en rivaliserande gangsterboss. Attacken ledde till en våldsam maktkamp inom den undre världen och massarresteringar av polisen.

Liknande blodiga uppgörelser är ovanliga i dag. De brutala gatukrig som tidigare präglat triaderna har nästan helt försvunnit.

– Nästan alla dispyter blir lösta runt bordet nu för tiden, säger 50-årige Rod Miller, som besitter unik insyn i Hongkongs undre värld, till TT.

Under de senaste 20 åren har han arbetat som advokat för triaderna. Under 90-talet representerade han 14K, känt som Hongkongs mest hänsynslösa organisation. Som triadens jurist blev han ofta uppringd mitt i natten för att skynda ner till polisstationen och försvara personer som han visste hade misshandlat och dödat människor.

– Inga oskyldiga steg någonsin in på mitt kontor, säger han och skrattar under intervjun på en liten dunkel bar i stadsdelen Shuen Wan.

Flera personer med insyn i den undre världen som TT talat med vittnar om att triadledarna lämnat gatans våld och tagit steget in i politikens och näringslivets finrum. De driver kända finansbolag. Sitter i styrelser för börsnoterade bolag. Har enorma investeringar i fastighetssektorn och i filmindustrin.

– Mycket av triadernas verksamhet är i dag laglig. Ofta är den dock en fasad för andra illegala verksamheter eller fungerar som penningtvätt, säger Miller.

Det är heller inte ovanligt att politiker och företagsledare tar triadens hjälp i ärenden som inte kan lösas den lagliga vägen, förklarar Bertil Lintner, journalist och triadexpert. Det kan exempelvis vara att tvinga folk att flytta från områden när någon vill åt marken för exploatering. Men triaderna låter alltid gatugängen utföra smutsjobben.

– Triaderna är en verklig del av ekonomin, de står inte utanför. De bär stiliga kostymer precis som alla företagsledare. De har totalt ändrat karaktär, säger han.

Men under de dyra kostymerna slingrar sig triadernas karaktäristiska tatueringar över ligamedlemmarnas kroppar, precis som förr.

Triaderna i Kina
  • Efter Mao Zedongs maktövertagande 1949 migrerade de flesta triader till Hongkong.
  • I dag har triaderna uppskattningsvis 100 000 — 250 000 medlemmar bara i Hongkong. Antalet bedöms växa över hela Kina i takt med landets expanderande ekonomi.
  • Deras verksamhet omfattar prostitution, droger, utpressning, beskyddarverksamhet, utlåning av pengar, smuggling och annat.
  • Triadernas förgreningar i kinesiskdominerade stadsdelar runtom i världen kallas Tong.
  • Både triaderna och polisen tillber samma skyddshelgon, Guan Yu.

Källor: Washington Times, South China Morning Post.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.