Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 13:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trillingar-foddes-med-covid-19/

Världen

Trillingar föddes med covid-19

Nyfödda trillingar har testats positivt för covid-19 i Mexiko, rapporterar BBC. Lokala hälsomyndigheter menar att det är ett ”exceptionellt” fall, där barnen tros ha smittats redan i mammans mage. 

Trillingarna föddes den 17 juni i den mexikanska delstaten San Luis Potosí, och alla tre testades positivt för covid-19 samma dag. Medicinska experter undersöker nu om viruset kan ha förts över till bebisarna via mamman under graviditeten. 

Enligt BBC ska två av bebisarna, en pojke och en flicka, vara i stabilt tillstånd medan den tredje, en pojke, vårdas i respirator. 

Att nyfödda smittas av viruset är ovanligt, men inte helt främmande. Det har förekommit fall där bebisar har smittats direkt efter födseln, via nära kontakt med någon som redan burit på viruset. 

Viruset kan också föras över från mamma till bebis via moderkakan, inne i livmodern. Amerikanska forskare vid Yale School of Medicine rapporterade nyligen det första kända fallet där bebisen smittats på det sättet. 

Men hittills har smittan inte upptäckts vid flerbarnsfödslar någon annanstans i världen, menar en talesperson för delstatens kommitté för hälsosäkerhet. 

Hälsominister Mónica Liliana Rangel Martínez säger till BBC att ”det vore omöjligt att de blev infekterade vid själva födseln”. 

Föräldrarna testas nu för att undersöka om de kan ha burit på viruset utan att uppvisa symptom. 

Risken för att mamman eller barnet ska påverkas allvarligt vid infektion av covid-19 under en graviditet är liten. Spädbarn som smittas visar ibland inte några symptom över huvud taget. Men vissa rapporter tyder på att det kan öka sannolikheten för att barnet föds för tidigt. 

Mexiko har 185.122 bekräftade fall av smitta. 22.584 personer har dött till följd av viruset sedan landets första bekräftade fall i slutet av februari. 

Ämnen i artikeln

Mexiko
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt