Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 21:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/troende-i-sri-lanka-uppmanas-be-hemma/

Världen

Presidenten vill kontrollera alla hus i landet – skottlossning vid räd mot ”bombfabrik”

President Maithripala Sirisena besöker S:t Sebastians kyrka efter bombdåden. Foto: AFP

Under fredagen gjorde polisen flera tillslag i östra Sri Lanka. 

Polisen och militär besköts under en av räderna. Polis uppger att de beslagtagit en drönare, sprängmedel och flaggor tillhörande terrorgruppen IS, rapporterar CNN.

– Varje hushåll i hela landet ska kontrolleras, sa president Maithripala Sirisena tidigare under dagen.

Rätta artikel

I en räd mot en misstänkt bombfabrik besköts polis och militär, rapporterar flera medier. Först ska det ha hörts explosion från platsen, och när polis och militär kom dit blev de beskjutna, enligt Reuters.

Skottlossningen bröt ut nära staden Batticaloa och det finns ännu inga rapporter om skadade. Enligt lokala medier gjordes tillslaget mot en fabrik som tillverkade bombvästar.

Flera andra tillslag gjordes i området under fredagen. Polisens talesperson Ruwan Gunasekara uppger för CNN att de beslagtagit en drönare, sprängmedel och kläder och flaggor med koppling till terrorgruppen IS i den närliggande staden Sammanthurai.

Dagens räder kommer efter att president Maithripala Sirisena på fredagen utlyst en ny ”stor sökoperation” i landet.

– Varje hushåll i hela landet ska kontrolleras. Vi kommer att upprätta listor över de fast bosatta i varje hus och kontrollera att inga okända personer kan uppehålla sig där, sa president Sirisena under en presskonferens på fredagen.

Polisen i Sri Lanka uppger att just nu söker efter 140 personer med misstänkta kopplingar till terrorgruppen IS efter påskdagens självmordsdåd mot kyrkor och hotell. IS har tagit på sig dåden men terrororganisationens eventuella inblandning har inte bekräftats. 

På fredagen bekräftades också att terroristledaren Zahran Hashim var en av påskdagens självmordsbombare.

Zahran Hashim var en av de två självmordsbombare som attackerade hotellet Shangri-La i huvudstaden Colombo, bekräftade president Maithripala Sirisena på fredagen. Hashim hade på senare år blivit en lokal frontfigur för radikalt islamistisk extremism och tros ha varit hjärnan bakom söndagens dåd som krävde 253 människors liv. 

Runt 10.000 soldater är nu utspridda över landet för att höja säkerheten kring kyrkor och moskéer och för att hjälpa till i polisens sökande efter personer som misstänks för påskhelgens dödliga attacker.

Muslimer över hela landet har efter dåden lämnat sina hem och samlats i flyktingläger av rädsla för hämndattacker och de uppmanas nu stanna hemma under fredagsbönen.

Kardinalen Malcolm Ranjith uppmanar också präster att inte hålla några mässor i kyrkor i väntan på nya besked från landets myndigheter.

– Säkerheten är viktig, säger Malcolm Ranjith.

Beväpnade soldater utanför en moské i Colombo på fredagen. Foto: JEWEL SAMAD

USA och Australien uppmanar också sina medborgare i landet att undvika religiösa platser efter säkerhetstjänstens uttalande.

President Maithripala Sirisena uppger i ett uttalande under fredagen att Sri Lanka har förmågan att hantera säkerhetssituationen de kommande dagarna.

253 personer dog och över 500 skadades i flera sprängdåd mot kyrkor och hotell under påskhelgen. Dödstalet som rapporterades vara 359 skrevs i torsdags ned med över 100 personer. 76 personer har fängslats efter bombdåden.

Erik Ohlsson: Terrorn påminner om de blodiga krigsåren 

Läs mer: Tre barn och deras föräldrar dog – nu vill resten av familjen lämna Sri Lanka