Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 09:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/tropisk-cyklon-pa-vag-mot-japans-huvudstad/

Världen

Tropisk cyklon drog in över Tokyoområdet

Bild 1 av 2
Foto: Charly Triballeau/AFP
Bild 2 av 2 Avbrutna trädgrenar i Tokyo.
Foto: Jiji press/AFP

Tidigt på måndagsmorgonen lokal tid drog den tropiska cyklonen Faxai in över Tokyoområdet. Cyklonen, med vindar på som mest 60 meter per sekund och kraftigt regn har orsakat varningar om evakuering för tiotusentals människor.

Minst en person har dött och över 900.000 hem var vid ett tillfälle strömlösa.

TT Text

Japans meteorologiska myndighet varnar för att det kan komma upp till 300 millimeter regn under de närmsta 24 timmarna och måndagsmorgonen beräknas bli mycket svår för invånarna i mångmiljonstaden Tokyo, skriver Japan Times. Fler än 110.000 invånare har uppmanats att evakuera sina hem.

”Vänligen inta högsta beredskap mot kastvindar och höga vågar och var uppmärksam på risken för jordskred, översvämningar och stigande floder”, skriver japanska myndigheter i ett uttalande.

En kvinna i 50-årsåldern har dött. Hon hittades på en gata i Tokyo, enligt den japanska tv-kanalen NHK visar film från en övervakningskamera hur hon kastades mot en vägg av de kraftiga vindarna. En annan kvinna skadades allvarligt när en metallstång från en golfbana förstörde hennes hem i inIchihara, öster om Tokyo. 

Så många som 930.000 hushåll var vid ett tillfälle utan ström, inklusive hela staden Kamogawa.

– Jag har aldrig sett något liknande, hela staden är strömlös, säger en tjänsteman till NHK.

Faxai rör sig med en hastighet av 20 kilometer i timmen och har en vindhastighet på mellan 45 och 60 meter per sekund, skriver japanska tv-kanalen NHK. Tidigt på måndagsmorgonen lokal tid, vid 19-tiden på söndagen svensk tid, föll omkring 100 millimeter regn i timmen och vid femtiden lokal tid hade stormen nått Chiba City inte långt från Tokyo.

Omkring 100 tågavgångar mellan Tokyo och städer i centrala och västra Japan har ställts in under kvällen. Även runt 100 flygningar till och från Tokyos två flygplatser har ställts in under söndagskvällen och måndagen, och Japan Airlines varnar för att fler flygningar kan ställas in.

Vissa kustvägar sydväst om Tokyo har stängts, rapporterar lokala medier.

Landet drabbas återkommande av tropiska stormar och cykloner under sensommaren och hösten. Faxai är cyklon nummer 15 i år.