Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Trump attackerade CNN i direktsändning

00:40. USA:s nästa president Donald Trump gick till en hård attack mot nyhetskanalen CNN i direktsändning under sin presskonferens på onsdagen.

USA:s nästa president Donald Trump gick till en hård attack mot nyhetskanalen CNN i direktsändning under sin presskonferens på onsdagen. Trump anklagade CNN för att ha publicerat material om honom. Något CNN inte har gjort.

Det var när Trump under presskonferensen pekade ut CNN som en nyhetskanal som publicerade ”falska nyheter” som CNN:s reporter Jim Acosta försökte få ställa en fråga och förklara att nyhetskanalen aldrig publicerat uppgifterna.

Men Trump lät inte reportern ställa frågan och enligt Jim Acosta så hotade Trumps blivande pressekreterare i Vita huset, Sean Spicer, honom från att fortsätta att försöka få ställa sin fråga. Istället fortsatte Trump att anklaga CNN och Buzz Feed för att ha publicerat uppgifter om honom som var osanna.

Den heta ordväxlingen handlade om de memorandum som en brittisk före detta MI6-agent tagit fram och som på tisdagen publicerats av Buzz Feed. I dokumenten för agenten vidare uppgifter som ska visa att Trump haft nära kontakter med Ryssland och att rysk säkerhetstjänst filmat trump i situationer som skulle kunna användas för att pressa ut honom.

Dessa uppgifter summerades, utan detaljer, i ett två sidor långt dokument skrivet av underrättelsechefen James Clapper, FBI-chefen James Comey, CIA-chefen John Brennan, och NSA-chefen amiral Mike Rogers som presenterades i fredags för Trump och USA:s president Barack Obama.

Medan Buzz Feed har publicerat det långa, och mycket omdiskuterade dokumentet, så har CNN inte gjort det. Istället har nyhetskanalen enbart hänvisat till den tvåsidiga sammanfattningen och utan att nämna några detaljer.

Trots detta pekade Donald Trump ut CNN som han påstod hade publicerat dokumenten från MI6-agenten. Vilket alltså inte är fallet.

Ordväxlingen blev mycket upphetsad men Trump valde att inte ge CNN möjligheten att ge sin version av det som hänt och inte heller möjligheten att ställa en fråga.

Senare på kvällen gick CNN:s konkurrent Fox News ut med ett stöd till CNN:

”CNN:s exklusiva rapportering när det gäller de ryska uppgifterna var helt annorlunda än den dokumentpublicering som en onlinenyhetssajt gjorde. Även om vi på Fox News inte kan bekräfta CNN:s rapportering så anser vi att dess korrespondenter har följt journalistisk standard och att varken de eller någon annan journalist ska bli föremål för föringande och ifrågasättande av den tillträdande presidenten i USA.”

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.