Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 20:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-beromde-och-kritiserade-sverige/

Världen

Trump berömde och kritiserade Sverige

President Donald Trump på en bild tagen på onsdagen.
President Donald Trump på en bild tagen på onsdagen. Foto: Alex Brandon/AP

På bara några timmar gav USA:s president Donald Trump två skilda bilder av situationen när det gäller coronasmittan i Sverige. 

Under en Twitter-session på torsdagseftermiddagen gick USA:s president Donald Trump bland annat till attack mot Sveriges hantering av covid-19-pandemin. Trumps uttalande kommer knappt ett dygn efter att Världshälsoorganisationen, WHO, lyfte fram Sveriges strategi för att bemöta coronapandemin som en möjlig framtida modell för hur smittor kan bekämpas.

”Trots påståenden om motsatsen betalar Sverige kraftigt för sitt beslut att inte stänga ned. 2.462 personer har dött där, en mycket högre siffra än grannländerna Norge, Finland och Danmark. USA har gjort rätt beslut”, skrev Trump

Vilka som skulle ha påstått motsatsen ger den amerikanske presidenten inga exempel på.

Trump delade sedan ett twitterinlägg av konspirationsteorikern Bill Mitchell där denne lyfte WHO:s positiva ord om Sveriges strategi och skrev ”Har du sett deras siffror?”, som en kommentar till detta.

Bill Mitchell har tidigare angripit USA:s högste smittskyddsläkare och medlemmen av Vita husets grupp för att bekämpa smittan, Anthony Fauci, skriver New York Times.

Trumps uttalanden gjordes bara timmar efter att presidenten hyllat Sverige. ”Folk stannar hemma, statsministern behöver inte säga åt dem”, sade han då. Trump har dock kritiserat Sveriges strategi tidigare: i början av april beskrev han under en presskonferens det som att ”Sverige lider något enormt” som ett resultat av beslutet att stänga ned samhället i en mindre grad än andra länder.

I dag är det sista dagen som presidentens riktlinjer för fysisk distansering gäller och fler delstater planerar nu att börja öppna olika delar av sin verksamhet igen.

USA hade på torsdagseftermiddagen 1.067.382 bekräftade smittade och 61.849 personer har avlidit.