Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Trump berömmer general som sköt muslimer med grisblod

Mytdödarsajten Snopes betecknar Trumps historia som en myt.
Mytdödarsajten Snopes betecknar Trumps historia som en myt. Foto: Jim Watson/AFP

Republikanen Donald Trump fördöms nu för att ha uppmanat till våld och använt en historia vars verklighetsgrund aldrig har kunnat bekräftas.

Historien om hur en amerikansk general, John J. Pershing, skulle ha stoppat islamistisk terror på Filippinerna i början av 1900-talet har spridits med jämna mellanrum sedan 2001, då efter 11 september-attackerna.

I korthet handlar historien om hur general Pershing och hans soldater utsattes för en serie attacker från islamistiska terrorister någonstans på Filippinerna.

Pershings svar blev att tillfångata påstådda 50 terrorister och låta dem gräva sina gravar. Därefter fick exekutionspatrullen doppa sina kulor i slaktade grisars blod – något som skulle göra det säkert att de tillfångatagna muslimerna inte skulle komma till himlen. Att komma i kontakt med griskött är förbjudet inom islam.

Därefter sköts 49 av männen och deras kroppar kastades i gravarna medan den siste släpptes fri för att berätta för andra om hur det kunde gå om amerikanerna fick tag på dem.

Var händelsen skulle ha utspelat sig eller när är oklart. 1911 har nämnts som ett årtal men historien har aldrig kunnat bekräftas genom någon skriftlig källa utan sprids bara från mun till mun och via nätet. Mytdödarsajten Snopes betecknar den som en myt.

I fredags berättade Donald Trump historien som om den vore sann i samband med att han sa sig vara för att använda tortyr som skendränkning i samband med förhör av misstänkta terrorister.

– Han radade upp 50 människor och sedan sköt de 49 av de 50, sedan sa han till nummer 50, gå hem till ditt folk och berätta för dem vad som har hänt – och under 25 år så fanns inte problemet längre, sa Trump och fortsatte:

– Det är bäst för oss att vi tuffar till oss och att vi blir vaksamma, och det är dags att vi börjar använda huvudet, annars har vi snart inget land längre, mina vänner, sa Trump i ett tal i North Charleston skriver CBS.

Trumps uttalande har väckt starka reaktioner från hans medtävlare om att bli republikanernas kandidat till presidentposten. Floridasenatorn Marco Rubio kallade historien ”bisarr” och sa till CNN att han hoppades att väljarna skulle känna sig förolämpade och att detta ”inte är vad USA handlar om”.

Under lördagen sällade sig Rådet för amerikansk-muslimska relationer till kritikerna och sa i ett uttalande att Trumps ”retorik passerat gränsen från att sprida hat till att uppmana till våld”.

Trump har tidigare bland annat påstått sig se hur tusentals muslimer dansat på taken i New Jersey efter 11 september-attackerna. Ett påstående som han senare mildrat till att ha sett det på teve. Men inget av dessa påståenden har någon grund i verkligheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.