Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Trump blandar ihop Mexiko och Marocko

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Robyn Beck/AFP

Donald Trump fick omedelbar uppmärksamhet för sin första tv-reklam som presidentaspirant. I en scen som ska skildra illegal invandring från Mexiko är arkivbilderna hämtade från – Marocko.

Budskapet är lika tydligt i den första reklamfilmen som det varit i så många kampanjtal det gångna året. Donald Trump vill fånga amerikanska väljares röster med varningar om invandringens faror. Främst från muslimska länder, men inte bara därifrån.

”Han kommer att stoppa illegal invandring genom att bygga en mur vid vår södra gräns som Mexiko SKA betala för”, försäkrar berättarrösten medan svartvita, gryniga bilder visar hur mängder av människor rör sig över vad som ser ut som ett gränsområde.

Men när sajten Politifact gick till botten med varifrån Trumps bilder hämtats så visade det sig att det inte alls var i närheten av Mexiko. Det handlar i stället om arkivbilder från gränsen mellan Marocko och den spanska enklaven Melilla, filmade av italienska RepubblicaTV i maj 2014.

I Trumps reklamfilm är dock både RepubblicaTV:s logga och datumstämpeln från 2014 bortplockade.

Donald Trumps kampanjstrateger bestrider inte att det rör sig om bilder från Nordafrika som visas i samband med varningen om invandring från Mexiko:

– Klart som fan att det är Marocko. Valet av bilder var avsiktligt, säger Corey Lewandovwski, Trump-kampanjens högste ansvarige, till CNN, och förklarar:

– Meningen är att visa vad en öppen gräns leder till. Om vi inte bygger en mur för att stoppa illegal invandring blir det så som vårt land kommer se ut.

Trump-kampanjens varningar om massinvandring över landets södra gräns kommer bara en dryg vecka efter att tankesmedjan Pew Research Center i december konstaterade att ”för första gången sedan 1940-talet är det fler invandrare från Mexiko som flyttar från USA än som kommer in”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.