Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 02:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-delade-film-dar-hans-anhangare-ropar-rasistiskt-slagord/

Världen

Trump delade film där hans anhängare ropar rasistiskt slagord

Trump återvänder till Vita huset efter en golfrunda på söndagen.
Trump återvänder till Vita huset efter en golfrunda på söndagen. Foto: Nicholas Kamm/AFP

USA:s president Donald Trump delade på söndagen en film på Twitter, där en Trumpanhängare ropar det rasistiska slagordet ”vit makt”. 

”Tack till de fantastiska människorna i The Village”, skrev Trump i inlägget som senare togs bort. 

Filmen är från en demonstration i The Village i Florida, en ort för människor över 55 år. Ett antal personer demonstrerar mot presidenten, i en protest kopplad till Black lives matter och svartas rättigheter. 

I filmen syns sedan en annan grupp personer, som alla åker i en parad av golfbilar och tydligt visar sitt stöd för Donald Trump. En av dessa personer ropar det rasistiska slagordet ”vit makt” två gånger medan han lyfter näven luften. Samtidigt ropar personen bredvid honom i golfbilen ”Trump”. På deras golfbil sitter skyltar där det står ”Trump 2020” och presidentens slogan ”Amerika först”.

Läs mer: Så twittrade världens mäktigaste man en söndagskväll

Utropen får starkt motstånd av de som samlats på gatan. En av dem hörs ropa ”nazistiska rasistsvin” mot personerna i golfbilarna.

Filmen hade delats på Twitter av en privatperson och återtwittrats av president Donald Trump. 

”Tack till de fantastiska människorna i The Village. Den radikala vänstern gör ingenting Demokraterna kommer falla i höst. Korrupta Joe är skjuten. Syns snart!!!” Skrev presidenten i Twittermeddelandet.

Trumps delning togs bort några timmar senare, men inte förrän den hann skapa stor ilska bland många amerikaner. 

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden kritiserade Donald Trumps agerade på Twitter och drog kopplingar till attacken i Charlottesville 2017, då en man med högerextrema övertygelser körde sin bil rakt in i en antirasistisk demonstration och dödade en kvinna. 

”I dag delade presidenten en video när människor ropade ”vit makt” och sa att de var fantastiska. Precis som han gjorde efter Charlottesville. Vi befinner oss i en strid om vår nations själ och presidenten har valt sida. Men var så säkra: Det är en strid vi kommer vinna”, skrev Joe Biden. 

https://twitter.com/JoeBiden/status/1277295195348807680

Efter attacken i Charlottesville fick president Donald Trump kritik av de som menade att han inte tydligt nog tog avstånd från det rasistiska dådet. 

Martin Gelin: Trumps långsiktiga mål är att sprida ovisshet

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt