Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 18:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-det-skulle-forvana-mig-om-jag-inte-utlyser-ett-nationellt-nodlage/

Världen

Trump: Det skulle förvåna mig om jag inte utlyser ett nationellt nödläge

01:54. Donald Trump slåss för sin mur – här på plats vid mexikanska gränsen.

USA:s president Donald Trump säger nu att han fortfarande kan tänka sig att utlysa ett nationellt nödläge. Det sa han strax innan hans helikopter lyfte mot flygplatsen för att sedan flyga till gränsen vid 16-tiden på torsdagen.

Clas Svahn
Rätta artikel

Iförd en vit keps med blå text ”Make America great again” svarade presidenten på några frågor innan han lämnade Washington för ett besök i McAllen i Texas vid gränsen mot Mexiko. 

Och han öppnade åter för att utlysa ett nationellt nödläge.

– Om vi inte kommer överens så skulle det förvåna mig om jag inte utlyser ett nationellt nödläge. Mina advokater säger 100 procent. Jag skulle säga nästan helt säkert. Vi behöver en kompromiss.

Men trots att Trump talade om en kompromiss var han inte beredd att ändra sig när det gällde kravet på en mur.

– Vi behöver en stålbarriär eller en betongmur, annars glöm det.

– Det finns inget som inte går att ta sig igenom. Men vi har många varianter som vi tänker på. Den vi ska ha är väldigt svår att ta sig igenom.

USA:s president Donald Trump strax innan han gav sig av från Washington på torsdagen.
USA:s president Donald Trump strax innan han gav sig av från Washington på torsdagen. Foto: Jacquelyn Martin

På en fråga om vad som hände när han lämnade ett möte med Demokraternas ledare i kongressen Nancy Pelosi och Chuck Schumer på onsdagen svarade han:

– Jag slog inte i bordet och jag gick lugnt ut ur rummet, allt annat är lögn. Trycket ligger på dem. Folk vill ha ett säkert land. Drogerna kommer in via kontrollerna men också på andra platser mellan dem.

– Men Demokraterna skiter i brott och gäng som kommer hit och sticker ned folk. De har tagits över av unga som skiter i det, Men jag bryr mig. Och just nu bildas en ny karavan i Honduras. De stoppas inte av en drönare eller sensor utan av en fin och kraftfull mur.

– Men jag tycker att det är lättare att ha med Kina att göra än med oppositionen i kongressen.

Presidentens besök vid gränsen görs samtidigt som delar av den federala administrationen fortfarande är stängd. Torsdagen innebär den tjugonde dagen som omkring 800.000 inte kan gå till sina jobb eller få någon lön.

På vägen mot Texas gav Trump också besked om att han nu bestämt sig för att ställa in sin resa till Världsekonomiskt forum i Davos på grund av det politiska läget hemma.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1083426878336036865

På plats i McAllen hyllade Trump gränsbevakningen och konstaterade att alla älskar dem ”utom bluffmedierna” och fortsatte sedan med att hylla sin tidigare motståndare i presidentvalet, nuvarande Texassenatorn, Ted Cruz som han vid några tillfällen kallat ”lögnaren Ted”. Trump lät också två personer som mist en son och en bror berätta sina historier för att visa hur, i hans ögon, våldsamma papperslösa invandrare beter sig.

Sedan beskrev Trump sin syn på hur våldsverkare, brottslingar och människosmugglare tar sig in i USA:

– De tar sig in där det inte finns några gränsmarkeringar eftersom de inte kan ta sig in med människor vid gränskontrollerna.

Presidenten talade bakom säckar med kontanter, knark och en del vapen som skulle visa vad som smugglats in över gränsen.

Trump tog åter upp sitt vallöfte att Mexiko ska betala för muren och hänvisade åter till att detta kommer att ske genom det nya handelsavtal som skrivits under av USA, Kanada och Mexiko:

– De kommer att betala för muren genom det.

Om kritiken mot att muren är en medeltida lösning sa Trump:

– Hjulet är en ännu äldre lösning och det fungerar fortfarande.

Sanningen är att det fanns murar innan det fanns hjul. Hjulet är cirka 7.500 år gammalt. Den äldsta kända muren är omkring 11.500 år gammal.