Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 16:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-erkanner-att-klimatforandringarna-ar-akta/

Världen

Trump erkänner att klimatförändringarna är äkta

Donald Trump presenterade under torsdagen administrationens nya miljöriktlinjer. Foto: REX

USA:s president Donald Trump förvånade reportrar på torsdagen då han slog fast att klimatförändringarna ”inte är en bluff”. 

– Jag anser mig vara en miljökämpe, sa Trump som tidigare kallat klimatförändringarna för något som Kina ”hittat på”.

Det var under en presskonferens där Trump lät meddela att han nu förändrar USA:s nationella miljölagar så att federala myndigheter inte längre behöver väga in klimatpåverkan när de utreder hur större infrastrukturprojekt påverkar omgivningen.

Lagförändringen har mött stark kritik från miljögrupper som menar att den kommer att göra det lättare för statliga myndigheter att blunda för nya projekt som skapar ökade utsläpp av växthusgaser, skriver The Hill.

Presidenten själv valde att något oväntat beskriva sig själv som ”en miljökämpe” under presskonferensen och sa sedan att han visst tror att klimatförändringarna äger rum på riktigt. Något som han tidigare sagt vara ett påhitt av Kina för att skada den amerikanska tillverkningsindustrin.

– Det rör sig inte om en bluff. Ämnet är oerhört viktigt. Jag vill ha ren luft, jag vill ha rent vatten. Jag vill ha den renaste luften och det renaste vattnet. Miljön är mycket viktigt för mig, sa Trump och tillade:

– Jag vill också ha jobb. Jag vill inte stänga våra industrier bara för att någon säger att du måste använda vindkraft eller att du måste använda något annat som inte har den kapacitet att utföra det vi vill göra.

Donald Trump har tidigare bestämt att ta USA ut ur det globala klimatavtalet, Parisavtalet, ett avtal som ingicks av hans företrädare Barack Obama 2015. Trump anser att avtalet skulle lägga ”en orättvis ekonomisk börda” på USA.