Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 12:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-flyttar-massmote-efter-kritik/

Världen

Trump flyttar massmöte efter kritik

Foto: Saul Loeb/AFP

USA:s president Donald Trump flyttar sitt planerade massmöte i Tulsa, Oklahoma, från den 19 till den 20 juni.

TT Text

”Tyvärr skulle detta sammanfalla med högtiden Juneteenth. Många av mina afroamerikanska vänner och supportrar har hört av sig och föreslagit att vi ändrar datumet av respekt för denna helgdag”, skriver presidenten på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1271644265014276097

Trump meddelande tidigare i veckan att han skulle återuppta sina massmöten och att det första skulle äga rum den 19 juni. Valet av dag sågs som opassande av en del, då den 19 juni, ”Juneteenth”, är en minnesdag för frigivandet av de sista slavarna i USA 1865.

Även valet av plats har upprört då flera hundra svarta dödades i Tulsa 1921 av en rasistisk mobb som drog igenom och brände ner delar av Greenwooddistriktet, även kallat ”Black Wall Street”.

”Läs på lite om Juneteenth och om rasvåldet som ägde rum i Oklahoma 1921, händelsen som kallas 'Tulsa Race Massacre'”, skrev Joe Bidens kommunikationschef Kamau Marshal på Twitter tidigare i veckan.