Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 12:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-fn-har-inte-natt-sin-fulla-potential/

VÄRLDEN

Trump: FN har inte nått sin fulla potential

1 min 17 sek. USA:s president Donald Trump talade på måndagen i FN.
Bild 1 av 1 USA:s president Donald Trump deltog på måndagen vid ett förberedande möte om reformer av FN.
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

NEW YORK. För första gången har president Donald Trump talat i FN. Han ägnade det korta mötet inför generalförsamlingen i veckan åt att hylla FN:s värderingar samtidigt som han riktade kritik mot FN som en dålig investering för USA.

I veckan inleds FN:s årliga generalförsamling, som är ett slags världsmästerskap i diplomati. Statschefer och diplomater från 193 länder deltar i möten och förhandlingar vid FN-byggnaden på Manhattan. Donald Trump talar inför generalförsamlingen på tisdag, men redan på måndagen gjorde Trump sitt första framträdande hos FN. Under ett förberedande möte om reformer av FN presenterades Trump av USA:s FN-ambassadör Nikki Haley, som beskrev honom som en affärsman som förstår vikten av kloka investeringar.

Överlag lät Trump mer som en fastighetsmogul än som en politiker. Han inledde talet med att nämna en av de fastigheter för lyxlägenheter som han äger, tvärs över gatan från FN-skrapan. Det var enligt Trump ett exempel på en god investering, vilket han kontrasterade med USA:s årliga bidrag till FN, som han ifrågasatte.

Trump började sitt tal med en diplomatisk hyllning till FN:s värderingar och tycktes medvetet avvika från den konfrontativa retorik han annars är känd för.

– FN grundades på genuint ädla värderingar. De inkluderar omfamnandet av värdet och värdigheten hos varje människa och en strävan efter världsfred. FN har avancerat dessa mål på många olika sätt. Genom att ge mat till de hungriga, ordna hjälp under katastrofer och stärka kvinnor och flickor i länder över hela världen, sade Trump.

Men främst ägnade han sig åt att kritisera FN:s byråkrati, som enligt Trump är slösaktig och ineffektiv.

– FN har inte nått sin fulla potential, på grund av byråkrati och vanskötsel. FN:s budget har ökat med 140 procent och personalen har mer än dubblerats, men vi har inte sett resultat i linje med dessa investeringar, sade Trump.

President Trump ställde krav på att varje fredsbevarande styrka som är utsänd av FN ska ha klart definierade mål. Han sade även att inget land bör behöva stå för en oproportionerligt stor del av FN:s budget. Det är en vanlig kritik från framför allt republikaner i USA att landet ger för stora bidrag till FN. USA:s bidrag till FN står i nuläget för ungefär 22 procent av organisationens totala budget, aningen högre om man inkluderar fredsbevarande styrkor.

Trump och hans utrikesminister Rex Tillerson har genomfört drastiska nedskärningar i USA:s FN-verksamhet. Den amerikanska FN-delegationen har halverats i år jämfört med föregående år. I vanliga fall deltar nästan 300 delegater från USA, men nu har antalet krympt till omkring 140. Det innebär att USA helt uteblir under flera av de möten och diskussioner där de tidigare haft en nyckelroll.

USA:s delegationer för Syd- och Centralasien har minskat från 30 till sju. Delegationen för afrikanska länder har minskat från 30 diplomater till bara tre. Flera områden har även eliminerats helt, exempelvis har USA inte längre några delegater som representerar FN:s arbete inom demokrati, mänskliga rättigheter, trafficking, miljön, världshaven, militära frågor, bistånd och cyberpolitik.

Trump och Tillersons nedskärningar i FN och generella reträtt i global politik har mött kritik i de egna leden. Sentorn Lindsey Graham, som generellt förespråkar en stark och globalt aktiv roll för USA:s militär och diplomatiska styrkor, ifrågasatte nyligen Utrikesdepartementets nedskärningar.

– Det här är inte rätt tid för en reträtt, sade Graham när han presenterade en alternativ budget förra veckan.

Ämnen i artikeln

Donald Trump
FN
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt