Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 11:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-fordes-till-bunker-men-berattar-en-annan-historia/

Världen

Trump fördes till bunker – men berättar en annan historia

Polis framför Vita huset på onsdagen.
Polis framför Vita huset på onsdagen. Foto: Brendan Smialowski/AFP

När en grupp demonstranter tog sig över en avspärrning inte långt från Vita huset på fredagen fördes presidenten i säkerhet till den bunker som finns under byggnaden. Själv säger Trump att han bara var där för en inspektion.

Händelsen, som inträffade på fredagskvällen, bekräftades på onsdagen av Washington Post som citerar dokument från gripandet och källor med insyn i det som hände.

Enligt tidningen tog sig flera personer över en avspärrning omkring 100 meter från den östra delen av Vita huset. Fyra personer greps.

Presidenten, hans fru och rikets första dam Melania Trump samt parets son Barron fördes till bunkern av Secret Service-personal. De tre fick sedan stanna där en timma.

En av de fyra gripna bekräftar för Washington Post att han tog sig över avspärrningen men att han aldrig tog sig in på Vita husets område.

Trots uppgifterna gav presidenten själv en annan bild av det som hänt när han fick frågan från Fox News Radio under onsdagen. Enligt Trump hade han bara besökt bunkern för att inspektera den:

– Det var en osann rapport. Jag var nere under dagen och bara för en väldigt, väldigt kort stund. Det var mer av en inspektion. Det var inga problem under dagen. Ingen var ens i närheten av att orsaka problem. De (Secret Service) sa att det skulle passa bra att ta en titt nu eftersom det kan hända att du en dag behöver använda den, sa Trump enligt bland andra CNN.

Washington Post har flera källor som motsäger presidentens uppgifter.