Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 04:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-forklarar-nodlage-infor-stormen-barrys-ankomst/

Världen

Trump förklarar nödläge inför stormen Barrys ankomst

Soldater är engagerade i förberedelserna inför stormen Barry. Foto: Matthew Hinton

Från lördagsmorgonen kan den tropiska stormen Barry svepa in över Louisiana-kusten med orkanbyar – men det är framför allt är det kraftiga regnandet som tros kunna skapa problem med flodvågor och översvämningar. USA:s president Donald Trump har förklarat nödläge för delstaten Louisiana. 

Enligt prognoserna kan Barry föra med sig nederbörd på uppemot 630 millimeter – det vill säga 630 liter per kvadratmeter – i vissa områden i Louisiana och Mississippi. Omkring 10.000 människor har hittills fått order om att evakuera, skriver CBS.

Även om det talas om att den tropiska stormen kan uppgraderas till orkan under lördagsdygnet är det framför allt nederbörden som kan orsaka skada, genom flodvågor och översvämningar. 

Redan nu är flera platser översvämmade efter det ymniga regnandet, men det kommer alltså att bli värre med start tidigt på lördagen lokal tid, eftermiddag och kväll i Sverige.  

På fredagen rapporterar CBS News att Donald Trump skrivit på en order om nödhjälp som öppnar för att använda federala medel i katastrofhjälp för att koordinera insatserna.

Barry har hittills haft omkring 22 meter per sekund i vindstyrka, med högre toppar i byarna. 

Det är fortfarande under gränsen för orkan, och enligt de flesta prognoser väntas stormen inte övergå i orkan. 

Stormens bana går in över kusten väster om New Orleans, i närheten av Baton Rouge och Lafayette, som man tror kommer att drabbas värst av skyfallen.

Väl över land kommer stormen den så småningom att tappa styrka, till ett tropiskt lågtryck. 

Att Barry rör sig långsamt betyder också att nederbörden kommer att falla under lång tid, vilket förvärrar översvämningarna.