Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trump: Förklaring om vad som hänt Khashoggi allt närmare

Massmedier på plats utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul.
Massmedier på plats utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Foto: Yasin Akgul/AFP

Donald Trump sade på torsdagen att turkiska myndigheter kommit närmare förklaringen till varför saudiske journalisten Jamal Khashoggi är försvunnen. Utredare ska samtidigt ha förberett sig inför att ta sig in på konsulatet i Istanbul, där Khashoggi senast sågs.

USA-presidenten sade att det återstår för honom att mer i detalj ta reda på vad som hänt.

– Och vi kommer troligen närmare än ni kanske anar, sade Trump i en intervju för tv-kanalen Fox News program ”Fox & friends”.

Det internationella trycket mot det med USA allierade Saudiarabien ökar, i takt med att frågetecknen om var den kritiskt granskande journalisten finns och vad som hänt honom blir allt fler. Den orädde, samtidigt inflytelserike Khashoggi har kritiserat den saudiska regimens förtryck av det egna folket, något som retat inte minst Saudiarabiens kronprins Muhammad bin Salman, det oljerika ökenlandets verklige härskare, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det var förra tisdagen, den 2 oktober, som 59-årige Jamal Khashoggi steg in på Saudiarabiens konsulat i den turkiska storstaden, för att där få fram dokument som han och turkiska fästmön Hatice Cengiz behövde inför parets planerade bröllop.

Cengiz dröjde utanför, i väntan på sin blivande make – som aldrig dök upp.

Turkiska källor har uppgett att de misstänker att journalisten mördades inne på konsulatet och att kroppen förts bort. Regimen i Riyadh har upprepade gånger avfärdat uppgifterna som grundlösa.

Bild från övervakningsfilm tagen vid entrén till Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Mannen på väg in vid lunchtid tisdagen den 2 oktober uppges vara Jamal Khashoggi.
Bild från övervakningsfilm tagen vid entrén till Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Mannen på väg in vid lunchtid tisdagen den 2 oktober uppges vara Jamal Khashoggi. Foto: CCTV/Hurriyet, AP

En turkisk säkerhetskälla uppger för Reuters att en grupp utredare förbereder sig inför uppgiften att ta sig in på konsulatet, ett område som i princip skyddas av den diplomatiska immuniteten.

– Nu inväntar gruppen det slutliga klartecknet att få komma in på konsulatet, säger källan till nyhetsbyrån.

Preliminärt tillstånd ska ha getts av saudierna, utan att det meddelats någon tidpunkt för när dörren kommer att öppnas för turkarna.

Trump uppgav för Fox News att Vita huset samarbetar med Turkiet och Saudiarabien i frågan, och tillade att ”vi har utredare på plats”.

Tre källor, knutna till skilda polismyndigheter i USA, påpekar för Reuters att det faktum att Jamal Khashoggi inte är amerikansk medborgare gör att USA-utredare som befinner sig i Istanbul inte med någon automatik kan räkna med jurisdiktion i fallet. Det krävs att Turkiet medger sådan status för att de ska kunna agera.

Läs mer:

Detta vet vi om Jamal Khashoggis försvinnande

Erdogan tänker inte vara tyst om Saudiarabien

Erik Ohlsson: Fallet Khashoggi får västvärlden att markera mot Saudi

Apple-klocka möjligt spår efter försvunne saudiske journalisten

Saudiarabien har en lång och mörk historia av bortföranden

Jamal Khashoggi. Kungavännen som blev den saudiska statens villebråd

Oron ökar för försvunne saudiske journalistens öde

Saudisk regimkritiker försvunnen efter besök på konsulat

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.