Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trump formellt vald till USA:s president

Foto: Evan Vuzzi/AP

Donald Trump har nått över 270 röster i elektorskollegiet och är formellt vald till USA:s president, uppger amerikanska medier enligt AFP.

I normala fall är elektorernas röstande en ren formalitet som bara bekräftar resultatet av valet i november. Men 2016 års amerikanska presidentval var dock långt ifrån normalt, och det var heller inte dess efterspel. Speciellt inte sedan det konstaterades att den förlorande presidentkandidaten Hillary Clinton fick fler antal röster än vinnaren Donald Trump.

Läs mer: Clinton har en miljon fler röster än Trump

Så som det amerikanska valsystemet är konstruerat spelade det ingen roll att Clinton vann ”the popular vote”, till slut med nära tre miljoner röster, i och med att det är den kandidat som vinner flest delstatselektorer, minst 270, som blir president. Varje delstat företräds av ett visst antal elektorer beroende på befolkningens storlek. Efter valnatten såg det ut som att 306 elektorer från republikanskt röstande delstater skulle ställa sig bakom Trump.

Läs mer: Delstaternas elektorsröster

Ända sedan valnatten har Trump-motståndare bedrivit en kampanj för att övertyga delstaternas republikanska elektorer att inte lägga sina röster på Trump. Motiveringen har varit att Trump inte ska vara lämplig som president.

På måndagen var det dags för de 538 elektorerna att avlägga sina röster. Den kandidat av Clinton och Trump som först nådde 270 elektorsröster skulle formellt kunna kalla sig USA:s nästa president.

Det visade sig att väldigt få av elektorerna bestämde sig att avvika från den kandidat som vunnit i deras delstat. Två republikanska elektorer valde att inte rösta på Trump medan fyra demokratiska elektorer röstade på någon annan än Clinton.

När elektorsrösterna från Texas räknats stod det klart att Trump hade nått den magiska siffran 270. 

Resultatet skickas nu till kongressen. Den 6 januari räknas rösterna inför dess båda kamrar och segraren meddelas officiellt.

Donald Trump svärs in den 20 januari 2017.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.