Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Trump gjorde narr av funktionshindrad reporter

Trump talar i Myrtle Beach.
Trump talar i Myrtle Beach. Foto: Randall Hill/Reuters

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har gjort narr av en funktionshindrad reporter från New York Times. Och Trump fortsätter att hävda att tusentals muslimer firade 11 septemberattackerna trots att det är fel.

Donald Trump har vid flera tillfällen påstått sig ha bevittnat hur ”tusentals och åter tusentals” muslimer i New Jersey skulle ha firat 11-septemberattackerna 2001 mot New York.

– Jag såg [hur World Trade Center föll] från Jersey City där tusentals och åter tusentals människor hejade då byggnaden var på väg ner. Tusentals människor jublande, har han sagt.

Nu har Trump åter tagit upp frågan, den här gången i samband med ett tal i New Jersey i lördags och i South Carolina, men Trump nöjde sig inte med att föra de felaktiga påståendena vidare utan gjorde också narr av reportern Serge Kovalski som skrivit om frågan.

I artikeln, som publicerades i Washington Post en vecka efter attackerna 2001, skrev Kovalski att ”brottsbekämpande myndigheter grep och frågade ut ett antal personer som påstås ha setts fira attackerna och fira på hustak medan de såg förödelsen på andra sidan av floden”.

”Ett antal personer” har sedan blivit ”tusentals” när Trump anklagar reportern för att inte erkänna att det var detta han menade.

I ett videoklipp ses Trump läsa upp ett par rader ur Serge Kovalskis artikel i Washington Post, där han då var anställd, och konstaterar sedan att reportern inte längre säger sig minnas sina egna ord.

Men Trump nöjer sig inte med att kritisera reportern utan gör sig dessutom löjlig över dennes funktionshinder och visar med spasmodiskt viftande ramar, samtidigt som han med gäll röst skriker ”jag minns inte!”, vad han tycker om journalisten.

– Nu skulle ni se den stackars killen, säger Trump också innan han börjar försöka härma Kovalskis funktionshinder.

En talesperson för New York Times säger till sajten Politico att ”det är upprörande att han skulle förlöjliga en av våra reportrars utseende”.

Påståendet att tusentals muslimer i New Jersey hade firat och jublat när de två World Trade Center-tornen attackerades används av Donald Trump i sin valkampanj.

Men påståendet har tillbakavisats av många, bland annat Jersey Citys borgmästare Steven Fulop, som säger att Trump gör politik av ett laddat ämne ”på ett smaklöst sätt” och att Trump ”har helt fel”, skriver BBC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.