Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 08:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-hanade-warren-och-bloomberg/

Världen

Trump hånade Warren och Bloomberg

President Donald Trump.
President Donald Trump. Foto: Mark Wilson/AFP

Samtidigt som Donald Trump vann Republikanernas primärval i Kalifornien stort passade den sittande presidenten på att håna de två demokrater som det gick sämre för under Demokraternas supertisdag.

Som så många gånger förr kallade Trump Elizabeth Warren för ”Pocahontas” och Michael Bloomberg för ”Mini Mike”.

USA-valet 2020

Allting tyder på att Donald Trump kommer att få en lätt väg fram till sitt partis nominering som Republikanernas presidentkandidat i höst.

Och efter supertisdagen verkar det allt tydligare att hans motståndare kommer att heta Joe Biden – eller möjligen Bernie Sanders. När detta skrivs har Joe Biden samlat 435 delegater och Bernie Sanders 381.

Sämre gick det för Elizabeth Warren som när de flesta av de 14 delstaterna som röstade under tisdagen var räknade bara fick över 20 procent i en av dem – sin egen hemstat Massachusetts. Och även där fick hon se sig slagen av såväl Joe Biden som Bernie Sanders.

Donald Trump tog chansen att i ett inlägg på Twitter kalla Warren för ”vår tids Pocahontas som inte kommer att gå till historien som vinnare” med tydlig hänvisning till Warrens felaktiga påstående att hon hade sina rötter hos cherokeerna. Något Warren bad om ursäkt för i september förra året. De dna-tester som gjorts har visat att Warren haft minst en infödd amerikan i släkten men att det inte gick att påvisa vilken stam den personen tillhörde.

Och när Michael Bloomberg under tisdagskvällen meddelade att han nu lämnar kampen om presidentposten var Trump inte sen att håna honom för hans längd. Den tidigare New York-borgmästaren är 173 centimeter och kortare än Trump själv.

”Mini Mike hoppade precis av kampen om presidentposten. Jag kunde ha berättat för honom för länge sedan att han inte hade vad som krävdes”, skrev Trump i ett inlägg på Twitter.

Bernie Sanders har Trump sedan tidigare ett ”smeknamn” på: ”Crazy Bernie”, tokige Bernie. Och Joe Biden har, bland annat, fått beskrivningen ”Sleepy Joe” av USA:s president.

Själv ser Trump alltså ut att gå mot ännu en valkampanj.

Sedan 92 procent av rösterna i det republikanska primärvalet i Kalifornien var räknade vid 22-tiden svensk tid hade Donald Trump en betryggande ledning med 172 delegater mot närmaste konkurrent Joe Walsh – som hade 0.

I rena siffror hade Trump då fått 1.457.369 röster (92,6 procent) mot Joe Walshs 40.705 (2,6 procent) och Bill Welds 38.592 (2,5 procent). Övriga fyra utmanare fick alla under en procent vardera, rapporterar nyhetsbyrån AP.

För Trump innebär detta att han nu har försäkrat sig om 833 delegater och närmat sig målet på 1.276 som ska göra honom till Republikanernas presidentkandidat ytterligare en gång.