Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Trump har abdikerat som global ledare”

01:10. I vita husets rosenträdgård applåderades Donald Trumps beslut att lämna klimatavtalet från Paris, men på andra håll i världen möttes beskedet med ilska och besvikelse. Frankrikes president uppmanar alla kritiker i USA att emigrera till Frankrike.

När Donald Trump meddelade att USA drar sig ur Parisavtalet abdikerade han från rollen som global ledare, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap.

– Beslutet är oacceptabelt och oerhört egoistiskt. Det strider mot vetenskapen och globala juridiska avtal.

Johan Rockström, som är professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, skräder inte orden efter att ha lyssnat på president Donald Trumps utspel på torsdagskvällen.

– I en situation när världen i obehagligt snabb takt är på väg mot smärtpunkten för temperaturökning agerar Donald Trump oerhört egoistiskt. Han saboterar för alla länder och sätter framtiden på spel när han väljer att dopa ekonomin för en kortsiktig tillväxt, säger Johan Rockström, som också är chef för den tvärvetenskapliga forskningsenheten Stockholm Resilience Centre, inriktat på hållbar utveckling.

Donald Trump lever i tidigt 1950-tal i sin syn på klimatet.

– Klimatet är inte längre en miljöfråga, det är en fråga om säkerhet, stabilitet, välfärd och ekonomi. Donald Trump har förlorat sin legitimitet som global ledare på alla områden.

Om något liknande hade hänt för tio år sedan skulle skadan ha varit mycket större, menar Johan Rockström. Nu lever den klimatomställning som redan har påbörjats sitt eget liv. Företagsledare i USA har förstått att den förnyelsebara energi är framtiden och intressant business. I dag arbetar 150.000 personer i USA med solkraft och mindre än 80.000 med kolkraft.

– Donald Trump lever i tidigt 1950-tal i sin syn på klimatet. Marknadskrafterna och de amerikanska delstaterna har sedan länge sprungit förbi. Donald Trump skjuter sig i foten på två sätt. Han släpper ifrån sig ledartröjan i forskningen om förnybar energi och han ställer sig i återvändsgränd inför framtiden, säger Johan Rockström.

Med sitt besked på torsdagskvällen är Donald Trump på kollisionskurs med stora delar världssamfundet – G7-länderna, G20, Världsbanken och Internationella valutafonden, IMF. Johan Rockström menar att fältet nu är öppet för andra att agera.

– Kina kan säga att vi tar ansvar för en hållbar global utveckling och fyller det tomrum som USA har lämnat. EU har också chansen att flytta fram sina positioner i en besvärlig tid för unionen.

Kan resultatet av USA:s agerande bli att andra aktörer anstränger sig mer?

– Jag räknar med att det blir så. Nu finns det möjligheter för politiker att kliva fram och visa ledarskap och för civilsamhället att agera. Det kan utbryta en tävling i att slå Donald Trump på fingrarna.

Exakt hur USA:s utträde från Parisavtalet ska gå till är inte klarlagt.

– Jag hoppas att det blir ett rent skär, där USA sätter sig på läktaren i stället för att sitta med i rummet och obstruera. Då kan alla andra länder fortsätta agera i linje med Parisavtalet.

Maria Gunther: Avgörande för våra barn vad övriga länder gör nu

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.