Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-har-landat-i-london/

Världen

Trump har landat i London

Foto: Nicholas Kamm/AFP

Donald Trump har landat i den brittiska huvudstaden London.

Det amerikanske presidenten är på plats för ett Natomöte, och besöket sker bara en dryg vecka innan det brittiska nyvalet hålls.

TT Text

Under färden över Atlanten passade Trump på att via Twitter skryta och hävda att sedan han kom till makten har antalet Natoländer som uppfyller sina finansiella åtaganden fördubblats, och att försvarsalliansens spenderande ökat med motsvarande 130 miljarder dollar.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1201566010521858048

På tisdagen ska Trump besöka Buckingham Palace innan han ansluter sig till de andra ledarna i Watford på onsdagen.

Under veckan kommer presidenten även att ha ett möte med premiärminister Boris Johnson. Enligt en tjänsteman i Vita huset ser Trump fram emot träffen, skriver The Independent.

Natoledarna samlas i den brittiska huvudstaden för ett möte och uppmärksammar samtidigt att militäralliansen nu har funnits i 70 år.

Osäkerheten är stor kring hur Trump ska agera under sammankomsten. Förra året öppnade han mötet genom att gå till angrepp mot att de andra medlemsländerna inte lägger en större del av sin försvarsbudget på alliansen.  

Frågan är om Trump kommer att passa på att gå till attack igen – i syfte att plocka politiska poäng på hemmaplan. Han är pressad av presidentvalskampanjen inför nästa års val samtidigt som riksrättsförhören går in i en ny fas på onsdagen med utfrågningar i kongressens justitieutskott, uppger CNN.

– Man kan satsa pengar på att det kommer att hetta till, säger James Townsend, före detta statssekreterare i USA:s försvarsdepartement, som nu är verksam vid den amerikanska tankesmedjan Center for a New American Security.

Läs mer: 

Donald Trump och Vita huset nobbar riksrättsförhör

Martin Gelin: Nadler tar över förhören – kräver att Trump ska vittna