Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 00:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-hotar-dra-in-stod-till-kinainriktat-who/

VÄRLDEN

Trump hotar dra in stöd till ”Kinainriktat” WHO

1 min 23 sek. Donald Trump: Sverige ”lider” av att inte ha infört hårda restriktioner.

Donald Trump hotar att dra in USA:s stödpengar till Världshälsoorganisationen, som han anklagar för att ha agerat för släpphänt i pandemin och stå för nära Kina. Samtidigt säger han att Sverige ”lider” av att inte ha infört hårda restriktioner.

När USA:s president Donald Trump på tisdagen höll sin dagliga presskonferens om coronakrisen och fick frågan vilket råd han vill ge till ledare i världen som är skeptiska till pandemin och är emot social distansering svarade han:

– Jag tror inte de är så många. Nästa alla som har gjort så stänger nu. Storbritannien var ett exempel. Nu pratar de om Sverige, Sverige lider svårt.

Han tycktes sedan med en något kryptisk formulering referera till det experter kallar flockimmunitet:

– Sverige gjorde det. ”Flocken”, de kallar det ”flocken”. Det är ett sätt att göra det, men hittills har nästan alla länder gjort som vi. Om vi inte hade gjort det hade vi förlorat hundratusentals fler människor.

Såväl den svenska statsepidemiologen Anders Tegnell som den svenska utrikesministern Ann Linde kommenterade på onsdagsmorgonen Trumps referens till Sverige.

– Man ska inte ta det här på allvar, sade Tegnell till SVT.

Han konstaterade att Sverige inte är hårdare drabbat än USA.

– Det är såklart väldigt jobbigt i Sverige, inte minst i sjukvården. Men jämfört med situationen i New York, där jag råkar ha en släkting som jobbar, så fungerar det bra, sade Tegnell.

Bild 1 av 2
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 2
Foto: Alex Brandon/AP

Ann Linde intervjuades i TV4:s Malou efter tio, som Expressen citerar, och avfärdade där den amerikanska presidentens ord om vad som händer i Sverige.

– Han har rena faktafel. Vi har inte alls någon strategi om flockimmunitet. Vi gör väldigt mycket för att få smittspridningen att minska, sade hon.

President Trump nämnde inte att han själv länge var skeptisk till att det nya viruset var något större problem och hävdade att det skulle försvinna snabbt. Hans administration kritiserades för att dröja med att virustesta befolkningen och införa åtgärder för social distansering.

WHO-chefens rådgivare Ezekiel Emanuel tyckte att Donald Trumps första presskonferens om pandemin i slutet av februari var ”osammanhängande”.

Nu var Trump i stället skarpt kritisk mot Världshälsoorganisationen, WHO, som han menade agerade för släpphänt i början, till exempel genom att kritisera de reserestriktioner mot Europa och Kina som var de första pandemiåtgärder Trump vidtog.

Redan tidigare på dagen hade han gått till hårt angrepp mot WHO i ett Twitterinlägg, där han skrev att organisationen ”verkligen klantade sig”.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1247540701291638787?s=20

– De kritiserade mina reserestriktioner och höll inte med, och de hade fel, sade han under presskonferensen.

– De har haft fel om en massa saker. De verkar ha varit väldigt Kinacentrerade och är alltid på Kinas sida. Vi måste titta närmare på det.

Han menade att organisationen inte agerat i tid. Den kunde ha gjort det ”flera månader” tidigare.

– De kunde ha vetat, de borde ha vetat, och förmodligen visste de. Vi ska titta närmare på det, och vi ska hålla inne pengarna till WHO.

USA är Världshälsoorganisationens största bidragsgivare. Redan i Trumpadministrationens förslag till nästa statsbudget skärs bidraget ner från 122 till 58 miljoner dollar.

När presidentens medicinska expert Anthony Fauci, som i vanlig ordning var med på presskonferensen, fick frågan om hur han såg på WHO gick presidenten emellan och svarade själv att Fauci ”respekterar WHO, och det är bra”.

– Men de gav oss några riktigt dåliga kort, sade Trump.

På onsdagen tillbakavisade WHO anklagelsen om ”kinacentrering”:

– Det var absolut nödvändigt i den tidiga fasen av utbrottet att få full tillgång till så mycket som möjligt, att vara på plats och arbeta med kineserna för att få ett grepp om det här, sade Bruce Aylward, rådgivare till WHO:s generaldirektör, enligt TT-AFP.

– Det är något vi gjort med alla andra hårt drabbade länder såsom Spanien.

WHO:s Europachef Hans Kluge menade samtidigt att det är en dålig tidpunkt att skära ner på bidragen till organisationen:

– Vi är fortfarande i pandemins akuta fas så det är inte rätt läge att skära ner på finansieringen, sade Kluge.

Tisdagen var det hittills dödligaste dygnet under pandemin i USA med 1.858 dödsoffer. Sammanlagt har ungefär 400.000 personer bekräftats smittade i landet.

Bara i den hårt drabbade delstaten New York registrerades 806 dödsfall, enligt CNN. Där tycktes dock samtidigt antalet nya fall på sjukhus ha börjat minska.

Ämnen i artikeln

USA
Donald Trump
WHO
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt