Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 08:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-hotar-forstora-turkiets-ekonomi-om-landet-gor-overtramp-i-syrien/

Världen

Trump hotar förstöra Turkiets ekonomi – om landet gör övertramp i Syrien

Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP

Trump hotar att ”förstöra och utplåna” Turkiets ekonomi – om landet gör övertramp i norra Syrien.

Samtidigt väcker tillbakadragandet av USA-trupperna hård kritik i de egna republikanska leden.

”Det förebådar ytterligare en mänsklig katastrof”, twittrar senator Mitt Romney.

Vita huset meddelade på söndagen att Turkiet snart kommer att flytta trupper längre in i Syrien och att USA-styrkor ”inte längre kommer att befinna sig i närområdet”.

”Det är dags för oss att lämna dessa löjliga krig utan slut”, twittrar president Trump.

Under Syrienkonflikten har USA backat upp de kurder som nu kontrollerar norra Syrien. Kurdiska SDF har varit USA:s pålitligaste partner i kampen mot IS, men Turkiet betraktar de syriska kurderna som terrorister.

En talesperson för SDF fördömer USA:s besked. Kino Gabriel säger till tv-stationen al-Hadath att USA tidigare försäkrat att man inte ska tillåta några turkiska operationer mot området. 

– Uttalandet var förvånande och vi kan säga att det här är en kniv i ryggen på SDF, säger han enligt BBC.

Men Trump hotar med repressalier om Turkiet gör något i Syrien som han anser vara ett övertramp – då kommer han att ”helt och hållet förstöra och utplåna” den turkiska ekonomin, skriver presidenten på Twitter:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1181232249821388801

Beskedet om trupptillbakadragandet väcker hårt motstånd i de egna republikanska lägren, enligt The Hill. Senator Mitt Romney twittrar att det är ett svek:

”Presidentens beslut att överge våra kurdiska allierade inför turkiskt angrepp är ett svek. Det signalerar att Amerika är en allierad som inte går att lita på; det underlättar att IS kommer tillbaka; och det förebådar ytterligare en mänsklig katastrof”, twittrar han.

Flera andra senatorer vänder sig också emot USA:s tillbakadragande: 

Senator Lindsey Graham – som brukar ställa sig på Trumps sida men har en annan syn på utrikespolitiken – kallar beslutet för ”en katastrof i vardande”, uppger The Hill

”Jag känner inte till alla detaljer kring president Trumps beslut i norra Syrien. (…) Om medierapporterna stämmer är det här en katastrof i vardande”, skriver han på Twitter. 

Senator Marc Rubio varnar för att ett tillbakadragande är ett stort misstag som kan få konsekvenser långt ifrån Syrien: 

”Det skulle bekräfta Irans syn på den här administrationen och uppmuntra dem att trappa upp fientliga attacker vilket i sin tur kan trigga mycket bredare och farligare regionala krig”, skriver han på Twitter. 

Även USA:s förra FN-ambassadör Nikki Haley är kritisk:

”Vi måste alltid backa upp våra allierade, om vi förväntar oss att de ska backa upp oss. Kurderna var behjälpliga i vår framgångsrika kamp mot IS i Syrien. Att lämna dem att dö är ett stort misstag”, twittrar hon.

https://twitter.com/NikkiHaley/status/1181191973367160834

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmanar alla parter i nordöstra Syrien att visa maximal återhållsamhet. 

– Generalsekreteraren betonar också att civila och civil infrastruktur hela tiden måste skyddas och att fortsatt, obehindrad och säkert humanitärt tillträde till civila i nöd måste garanteras, säger hans talesperson Stephane Dujarric enligt Reuters.

Läs mer: 

USA ger Turkiet fritt spelrum i norra Syrien