Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-05 16:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-hotar-hoja-bidragsnivan-till-nato-ytterligare/

Världen

Trump hotar höja bidragsnivån till Nato ytterligare

Presidenterna Macron och Trump på tisdagen. Foto: Ludovic Marin/AFP

USA:s president Donald Trump sa på tisdagen att nivån för vad Natoländerna sätter av för försvarsalliansen varje år kan komma att höjas i framtiden. Nu är den 2 procent av bruttonationalprodukten.

– Jag tror att de 2 procenten kommer att höjas, sa Trump.

USA:s president och Frankrikes president möttes vid en gemensam presskonferens i samband med Natomötet i London på tisdagen. Detta sedan president Macron kallat försvarsalliansen för ”hjärndöd” och president Trump svarat med att kalla Macrons beskrivning för ”mycket, mycket elak”.

Michael Winiarski: Behövs ens ett splittrat Nato längre? 

Men på tisdagen såg de två ledarna ut att ha närmat sig varandra åtminstone något. Och president Trump målade som tidigare upp en bild där USA bär den tyngsta bördan i försvarsalliansen.

– Jag vet att det jag sa väckte reaktioner och de står jag för, sa Macron. Det presidenten säger är helt sant. USA är nummer ett när det gäller att satsa pengar och jag är en stark supporter av att satsa på Nato.

President Trump svarade:

– Jag uppskattar att du säger det, svarade Trump som sedan berömde Frankrike för landets engagemang i Afrika innan han gick över till att beskriva situationen för Nato.

– Utan oss skulle Nato inte vara samma som det är i dag. Och vad jag gillar med Nato är att många länder nu har satsat mera pengar. 131 miljarder dollar per år är mycket pengar men det räcker inte. Nu har vi 400 miljarder dollar utlovade. För tre år sedan pekade allt nedåt men nu blir Nato allt starkare och nu siktar allt fler på att betala 2 procent av bruttonationalprodukten och jag tror att 2 procentnivån kan komma att höjas, sa Trump.

Och Donald Trump hotade också de länder som i dag inte lever upp till 2 procentmålet med höjda tullar:

– De som inte tar sig an detta kanske jag tar mig an genom handeln eller kanske på andra sätt.

Den amerikanske presidenten lyfte också fram en konspirationsteori där han påstod att EU en gång bildades ”delvis för att utnyttja USA”.

På en direkt fråga om det är Ryssland som är Natos fiende svarade Trump:

– Vi kommer överens med Ryssland och vi kan komma överens med Ryssland men vi måste vara beredda vilka de än är. Det är bra att komma överens med Ryssland.

Donald Trump sa att han hoppas det blir ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina men han sa inte hur han ville att ett sådant skulle se ut.

– Vi tror att vi kan nå ett avtal med Ryssland och få tillstånd ett avtal om kärnvapen. Mycket kan hända, sa Trump också.

Macron var något tydligare:

– Cyberattackerna och ockupationen i Ukraina. Är det så vi vill ha det? Men om jag skulle säga att det finns en gemensam fiende så är det den islamistiska terrorismen.

De båda ledarna var inte överens om terrororganisationen IS, som Donald Trump sagt är besegrat. Trump erbjöd sig att skicka några IS-terrorister till Frankrike medan Emmanuel Macron lyfte fram att mycket arbete återstår innan IS är slaget:

– Vår främsta prioriterat är att ta oss an IS. De är fortfarande där. I Syrien och i Irak, sa Macron.