Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-hyllade-fel-delstat-efter-dramatisk-finalmatch/

Världen

Trump hyllade fel delstat efter dramatisk finalmatch

President Trump anländer till en Super Bowl-fest i West Palm Beach.
President Trump anländer till en Super Bowl-fest i West Palm Beach. Foto: Nicholas Kamm/AFP

USA:s president ville snabbt gratulera det vinnande laget efter söndagens dramatiska finalmatch i amerikansk fotboll. Men en viktig detalj blev fel.

Det var precis femtio år sedan Kansas City-laget Chiefs senast vann Super Bowl, finalen i den amerikanska ligan i amerikansk fotboll.

När det skedde på söndagen, efter en dramatisk vändning mot San Francisco 49ers, var president Trump inte sen att gratulera. Som brukligt använde han sig av Twitter. Men det gick kanske lite fort.

”Grattis, Kansas City Chiefs, till en storartad match och en fantastisk comeback under hård press”, skrev Donald Trump, och fortsatte:

”Ni representerade den storslagna delstaten Kansas, och egentligen hela USA, på ett så bra sätt. Vårt land är stolt över er!”

Det var bara det att Kansas City i huvudsak ligger i Missouri, inte i Kansas. Till exempel laget Chiefs arena Arrowhead stadium.

Efter bara några minuter raderades inlägget och en ny tweet lades ut, denna gång med den korrekta delstaten.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1224172413388128256?s=20

Men då hade många redan hunnit skärmdumpa fadäsen och lägga upp den på Twitter, inte sällan ackompanjerad av en hånfull eller ironisk kommentar.

Populärt var att uppmana presidenten att skaffa en ”sharpie”, en tuschpenna, för att anpassa kartan till sin egen geografi – en referens till när Trump i somras ritade in en egen prognosbana för orkanen Dorian på en karta för att rättfärdiga att han tidigare pekat ut fel delstat. 

Felet uppmärksammades också av demokratiska politiker som kongressledamoten Mark Pocan från Wisconsin och före detta senatorn från Missouri Clair McCaskill, skriver Politico.

”Det är Missouri, din idiot!” skrev McCaskill i ett inlägg.

Läs mer: Kansas City Chiefs vann Super Bowl efter gastkramning

Läs mer: Björn Wiman: Trump-trollen spricker inte längre i solen – de växer