Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trump: Inga transpersoner inom militären

01:09. Det var många som blev arga efter Trumps utspel om att transpersoner inte kommer att tillåtas ha några befattningar inom USA:s väpnade styrkor. Ett hundratal personer samlades på Times Square i New York för att protestera mot presidenten.

Inga transpersoner ska tillåtas tjänstgöra i amerikansk militär, meddelar president Donald Trump på Twitter. Han river upp ett beslut som tagits under Obamas administration om att välkomna dem till försvarsmakten.

Presidenten skriver att efter överläggning med generaler och militära experter har regeringen beslutat att inte tillåta transpersoner inom militären på någon plats.

Trump hävdar att det skulle innebära stora kostnader:

”Vår militär måste vara fokuserad på avgörande och överväldigande seger och kan inte tyngas med de enorma medicinska kostnader och slitningar som transpersoner inom militären skulle bidra till.”

Enligt en uppskattning finns mellan 2.500 och 7.000 transpersoner inom den amerikanska militären som totalt uppgår till 1,3 miljoner aktiva, enligt nyhetsbyrån AFP. Fram till för ett år sedan kunde de får sparken om de inte höll sin könsidentitet dold.

Under Barack Obamas administration antog försvarsdepartementet en plan om att börja välkomna transpersoner inom militären. För ett drygt år sedan meddelade dåvarande försvarsminister Ash Carter att transpersoner inom försvaret skulle få vara öppna med sin könsidentitet. Sedan dess har utbildningar inom militärapparaten genomförts och budgetmedel säkrats för att kunna erbjuda medicinsk hjälp och könskorrigering till personerna i fråga.

Det nya regelverket skulle ha trätt i kraft den första juli men sköts tidigare upp av Trumps administration. Kritiker har varnat för ökade offentliga utgifter och försämrad beredskap på grund av sjukhusbesök. Konservativa grupper har uttryckt oro för att de nya reglerna ska göra försvarsmakten till en magnet för personer som vill byta kön.

Enligt en rapport av den ideella forsknings- och analysorganisationen Rand Corporation skulle endast mellan 29 och 129 personer per år söka medicinsk hjälp kopplad till könskorrigering, av de totalt 1.3 miljoner aktiva inom militären.

Läs mer: Kryphål stoppar transpersoner från militärtjänst

Civilsamhällesgrupper som jobbar för HBTQ-rättigheter har uttryckt oro för att Trumps regering ska stoppa de framsteg som de drivit igenom i USA de senaste åren. För några månader sedan rev administrationen också upp ett regelverk som tillät transpersoner välja den skoltoalett som de känner sig tryggast med.

Detta efter att han inför valet lovade HBTQ-grupper att han skulle kämpa för dem – i motsats till rivalen Hillary Clinton som ”hotar” deras ”friheter och övertygelser”.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.