Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trump inspekterade murar – och skällde på Kalifornien

President Donald Trump i sällskap med gränsbevakande personal vid de prototyper till gränsmurar som monterats upp nära San Diego, gränsstaden i sydligaste Kalifornien.
President Donald Trump i sällskap med gränsbevakande personal vid de prototyper till gränsmurar som monterats upp nära San Diego, gränsstaden i sydligaste Kalifornien. Foto: Mandel Ngan / AFP

Donald Trump var på tisdagen ute på en inspektionstur längs med gränsen mellan USA och Mexiko. Där synade han åtta olika murkonstruktioner, prototyper till den mur som USA-presidenten lovat bygga mot grannlandet, tänkt att stoppa knarksmuggling och olaglig migration.

Gränsavsnittet där prototyperna satts upp ligger i Kalifornien, delstaten där republikanen Trump har att göra med en stark demokratisk opinion, som inte ställer upp med något stöd för presidentens politik.

Donald Trump stod intill konstruktionerna utanför San Diego och diskuterade för- och nackdelar med företrädare för gränspolisen. Med sig hade han sin stabschef John Kelly och inrikesministern Kirstjen Nielsen.

– Muren är verkligen vår första försvarslinje, sade Trump till medföljande reportrar och fotografer.

I en tweet skrev presidenten att ”om vi inte har ett mursystem kommer vi inte att ha något land. Kongressen måste finansiera gränsmuren och förhindra att medel ges till skyddande lagstiftning som hotar vårt lands säkerhet och vårt folk.”

Presidenten passade på att samma dag besöka USA-marinens stora bas inne i San Diego, Marine Corps Air Station Miramar. Inför militären ondgjorde han sig över hur, enligt hans mening, misskötta de kaliforniska storstäderna San Francisco och Los Angeles är. De utgör skyddsområden för illegala invandrare som begår brott, slog Trump fast.

Samtidigt kritiserade han delstatens guvernör, demokraten Jerry Brown, när han beskrev honom som en politiker med förkärlek för att stifta delstatslagar som hindrar polisen från att kontrollera immigranters status. Brown fick också bannor för att han inte drar sig för att höja skatterna i sin delstat.

– Han har gjort ett mycket dåligt jobb i ledningen för Kalifornien.

Jerry Brown svarade snabbt att ”broar är bättre än murar”. Och att Kalifornien är världens sjätte största ekonomi och den mest välmående delstaten i USA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.