Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/trump-invandrare-med-bra-meriter-ska-fa-fordel/

Världen

Trump: Invandrare med bra meriter ska få fördel

Trump utanför Vita huset tidigare i veckan. Foto: Andrew Harnik/AP

President Donald Trump kommer på torsdag att föreslå en översyn av USA:s migrationslagar. Planen kan innebära fördel för invandrare med bra meriter såsom hög utbildning och kunskaper i engelska.

Rätta artikel

Tjänstemän inom Trumpadministrationen meddelade beskedet för reportrar i Vita huset på onsdagen, rapporterar Reuters.

Planen, om den blir verklighet, innebär att människor som talar engelska, är högutbildade, har jobberbjudanden och få familjemedlemmar favoriseras bland dem som kommer till USA. Förslaget innebär också att invandringsnivån skulle ligga stadigt på 1,1 miljoner människor per år, enligt tjänstemännen.

Trumps plan måste godkännas av kongressen, vilket kräver stöd från Demokraterna. Många inom det Demokratiska partiet insisterar dock på att migrationspaketet måste innehålla åtgärder för att ta itu med oregistrerade invandrare som redan finns i landet.

Enligt tjänstemannen innehåller Trumps förslag inte någon sådan lösning, men oavsett utgång ger förslaget ändå ett hum om vilken politik Republikanerna vill driva längre fram. Invandring väntas nämligen bli en knäckfråga i president- och kongressvalen nästa år.